Tror du att det att undvika alkohol är det enda du kan göra för att hålla din lever frisk? Om du gör det så är det inte så konstigt, eftersom alkohol länge har kopplats till leversjukdom.
Men det finns en massa saker du kan göra för att hålla levern i gott skick. Och tyvärr finns det lika många sätt att göra det motsatta.
Kosten har till exempel ett starkt samband med leverhälsan. Bland annat är en kost rik på fibrer och växtbaserad mat kopplad till lägre risk för icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom (NAFLD). Det finns till och med en del bevis för att den kan skydda mot skada från alkohol.
Det du äter varje dag kan ha en stark påverkan på leverfunktionen och din övergripande hälsa.
Men sådant du stoppar i dig kan också öka risken för leverskada. Livsmedel som innehåller mycket socker, mättat fett och transfett, samt eventuellt även salt kan leda till fettansamling i levern, ärrbildning och sjukdom.
Det du äter varje dag kan ha en stark påverkan på leverfunktionen och din övergripande hälsa. Här är några av de bästa och sämsta livsmedlen för din lever.
Havregryn
Fibrer kan hjälpa leverfunktionen att fungera optimalt, och havregryn är en utmärkt källa till både lösliga och olösliga fibrer. Viss forskning visar att människor med en kost rik på fibrer (särskilt olösliga) har mindre fett i levern, vilket innebär en lägre risk för leversjukdom.
Broccoli
Även om i stort sett alla grönsaker ger bättre leverfunktion, så är kanske broccoli den allra bästa. Det finns en del forskning som visar att den kan skydda mot NAFLD. Dessutom kan korsblommiga grönsaker såsom broccoli öka leverns naturliga avgiftningsenzymer.
Kaffe
Studier visar att 2-3 koppar kaffe per dag kan skydda levern vid en ohälsosam kosthållning och överdrivet alkoholintag. Men se helst till att inte tillsätta något socker, olika former av sirap och andra osunda tillsatser.
Friterad mat
Friterad mat är inte lämpligt för levern. En hamburgare och pommes frites innehåller mycket mättat fett (och i vissa fall transfetter) som gör det svårt för levern att fungera effektivt. Med tiden kan dessa fetter leda till inflammation och öka risken för leversjukdom.
Socker
Socker är antagligen bland det allra värsta för levern. Det påfrestar organet genom att tvinga det till att omvandla överskottet av socker till fett, vilket innebär att levern inte bara fungerar sämre utan också ökar risken för fettansamling i organet. Så småningom kan detta leda till NAFLD.
Salt
Det finns en del bevis som tyder på att en kost med mycket salt kan anstränga levern genom att bidra till fibros. Fibros är det första steget till ärrbildning i levern vilket hämmar funktionen. Begränsa intaget av processade livsmedel som har en tendens att innehålla höga nivåer av salt.
Leverhälsa handlar om mycket mer än bara alkohol. Försök att äta mer växtbaserad och färsk mat, och begränsa samtidigt intaget av processad och ohälsosam snabbmat.
Devon Andre arbetar som journalist för BelMarraHealth, där artikeln ursprungligen publicerades.
Obs! Artikeln är enbart till för information och ska inte ersätta professionell medicinsk rådgivning.