loadingHavregryn innehåller mycket lösliga och olösliga fibrer, som båda hjälper levern att hålla sig frisk. Foto: Melissa Belanger
Havregryn innehåller mycket lösliga och olösliga fibrer, som båda hjälper levern att hålla sig frisk. Foto: Melissa Belanger
Mat

Bäst och sämst mat för leverhälsan

Devon Andre

Tror du att det att undvika alkohol är det enda du kan göra för att hålla din lever frisk? Om du gör det så är det inte så konstigt, eftersom alkohol länge har kopplats till leversjukdom.

Men det finns en massa saker du kan göra för att hålla levern i gott skick. Och tyvärr finns det lika många sätt att göra det motsatta.

Kosten har till exempel ett starkt samband med leverhälsan. Bland annat är en kost rik på fibrer och växtbaserad mat kopplad till lägre risk för icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom (NAFLD). Det finns till och med en del bevis för att den kan skydda mot skada från alkohol.

Det du äter varje dag kan ha en stark påverkan på leverfunktionen och din övergripande hälsa.

Men sådant du stoppar i dig kan också öka risken för leverskada. Livsmedel som innehåller mycket socker, mättat fett och transfett, samt eventuellt även salt kan leda till fettansamling i levern, ärrbildning och sjukdom.

Det du äter varje dag kan ha en stark påverkan på leverfunktionen och din övergripande hälsa. Här är några av de bästa och sämsta livsmedlen för din lever.

Havregryn

Fibrer kan hjälpa leverfunktionen att fungera optimalt, och havregryn är en utmärkt källa till både lösliga och olösliga fibrer. Viss forskning visar att människor med en kost rik på fibrer (särskilt olösliga) har mindre fett i levern, vilket innebär en lägre risk för leversjukdom.

Foto: Louis Hansel

Broccoli

Även om i stort sett alla grönsaker ger bättre leverfunktion, så är kanske broccoli den allra bästa. Det finns en del forskning som visar att den kan skydda mot NAFLD. Dessutom kan korsblommiga grönsaker såsom broccoli öka leverns naturliga avgiftningsenzymer.

Kaffe

Studier visar att 2-3 koppar kaffe per dag kan skydda levern vid en ohälsosam kosthållning och överdrivet alkoholintag. Men se helst till att inte tillsätta något socker, olika former av sirap och andra osunda tillsatser.

Foto: Mike Kenneally

Friterad mat

Friterad mat är inte lämpligt för levern. En hamburgare och pommes frites innehåller mycket mättat fett (och i vissa fall transfetter) som gör det svårt för levern att fungera effektivt. Med tiden kan dessa fetter leda till inflammation och öka risken för leversjukdom.

Socker

Socker är antagligen bland det allra värsta för levern. Det påfrestar organet genom att tvinga det till att omvandla överskottet av socker till fett, vilket innebär att levern inte bara fungerar sämre utan också ökar risken för fettansamling i organet. Så småningom kan detta leda till NAFLD.

Salt

Det finns en del bevis som tyder på att en kost med mycket salt kan anstränga levern genom att bidra till fibros. Fibros är det första steget till ärrbildning i levern vilket hämmar funktionen. Begränsa intaget av processade livsmedel som har en tendens att innehålla höga nivåer av salt.

Leverhälsa handlar om mycket mer än bara alkohol. Försök att äta mer växtbaserad och färsk mat, och begränsa samtidigt intaget av processad och ohälsosam snabbmat.

Devon Andre arbetar som journalist för BelMarraHealth, där artikeln ursprungligen publicerades.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingHavregryn innehåller mycket lösliga och olösliga fibrer, som båda hjälper levern att hålla sig frisk. Foto: Melissa Belanger
Havregryn innehåller mycket lösliga och olösliga fibrer, som båda hjälper levern att hålla sig frisk. Foto: Melissa Belanger
Mat

Bäst och sämst mat för leverhälsan

Devon Andre

Tror du att det att undvika alkohol är det enda du kan göra för att hålla din lever frisk? Om du gör det så är det inte så konstigt, eftersom alkohol länge har kopplats till leversjukdom.

Men det finns en massa saker du kan göra för att hålla levern i gott skick. Och tyvärr finns det lika många sätt att göra det motsatta.

Kosten har till exempel ett starkt samband med leverhälsan. Bland annat är en kost rik på fibrer och växtbaserad mat kopplad till lägre risk för icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom (NAFLD). Det finns till och med en del bevis för att den kan skydda mot skada från alkohol.

Det du äter varje dag kan ha en stark påverkan på leverfunktionen och din övergripande hälsa.

Men sådant du stoppar i dig kan också öka risken för leverskada. Livsmedel som innehåller mycket socker, mättat fett och transfett, samt eventuellt även salt kan leda till fettansamling i levern, ärrbildning och sjukdom.

Det du äter varje dag kan ha en stark påverkan på leverfunktionen och din övergripande hälsa. Här är några av de bästa och sämsta livsmedlen för din lever.

Havregryn

Fibrer kan hjälpa leverfunktionen att fungera optimalt, och havregryn är en utmärkt källa till både lösliga och olösliga fibrer. Viss forskning visar att människor med en kost rik på fibrer (särskilt olösliga) har mindre fett i levern, vilket innebär en lägre risk för leversjukdom.

Foto: Louis Hansel

Broccoli

Även om i stort sett alla grönsaker ger bättre leverfunktion, så är kanske broccoli den allra bästa. Det finns en del forskning som visar att den kan skydda mot NAFLD. Dessutom kan korsblommiga grönsaker såsom broccoli öka leverns naturliga avgiftningsenzymer.

Kaffe

Studier visar att 2-3 koppar kaffe per dag kan skydda levern vid en ohälsosam kosthållning och överdrivet alkoholintag. Men se helst till att inte tillsätta något socker, olika former av sirap och andra osunda tillsatser.

Foto: Mike Kenneally

Friterad mat

Friterad mat är inte lämpligt för levern. En hamburgare och pommes frites innehåller mycket mättat fett (och i vissa fall transfetter) som gör det svårt för levern att fungera effektivt. Med tiden kan dessa fetter leda till inflammation och öka risken för leversjukdom.

Socker

Socker är antagligen bland det allra värsta för levern. Det påfrestar organet genom att tvinga det till att omvandla överskottet av socker till fett, vilket innebär att levern inte bara fungerar sämre utan också ökar risken för fettansamling i organet. Så småningom kan detta leda till NAFLD.

Salt

Det finns en del bevis som tyder på att en kost med mycket salt kan anstränga levern genom att bidra till fibros. Fibros är det första steget till ärrbildning i levern vilket hämmar funktionen. Begränsa intaget av processade livsmedel som har en tendens att innehålla höga nivåer av salt.

Leverhälsa handlar om mycket mer än bara alkohol. Försök att äta mer växtbaserad och färsk mat, och begränsa samtidigt intaget av processad och ohälsosam snabbmat.

Devon Andre arbetar som journalist för BelMarraHealth, där artikeln ursprungligen publicerades.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024