Barnläkare: Föräldrar behöver också begränsa skärmtiden
Barn lär från sina föräldrar
Föräldrar som är uppslukade och distraherade av sina mobila enheter tenderar att ha mindre interaktion och mer konflikt med sina barn. Bild: Shutterstock


Precis som att barn behöver gränser för användningen av smartphones och skärmtid på andra enheter, så behöver även föräldrar skärmfri tid, enligt en ny källa publicerad i JAMA Pediatrics.

Barn tar efter smartphone-vanor från sina föräldrar, så det är viktigt att göra plats för ouppkopplad tid och att göra enbart en sak, prioritera kvalitetstid med barnen och att motstå ingivelsen att dokumentera allting, skriver författarna.

– Med mobila enheter har föräldrar en personlig, interaktiv dator som innehåller allt deras arbete, det sociala, information och underhållning i deras liv, alltihop ryms i fickan, säger Jenny Radesky vid University of Michigan. Hon är en av författarna till informationsbladet för föräldrar.

Radesky är barnläkare specialiserad mot utveckling och uppförande och har genom sin forskning upptäckt att föräldrar som är absorberade och distraherade av sina mobila enheter tenderar att ha mindre interaktion med sina barn, fler konflikter med barn och möter svårare beteenden hos barn med tiden.

– När jag började med den här forskningen fanns det ett gäng studier som visade att föräldrar som tittar mer på TV har barn som tittar mer på TV och när TV:n lämnas på i bakgrunden blir föräldrarnas och barnens prat och lek med varandra mindre fylligt, säger hon i en telefonintervju med Reuters Health.

Den nya patientsidan är gratis och erbjuder praktiska tips kring mediaanvändning. Även om mobilteknologin har förenklat mycket så visar forskare att föräldrar har mer krav än tidigare.

– Som arbetande mamma vet jag hur svårt det är att hantera barnen när jag tänker på ett komplicerat problem i mitt jobb, är stressad av nyhetsläget i världen eller känner mig som om jag inte är lyhörd för arbetet eller de sociala kraven som finns i min mobil, säger Radesky.

Radesky och medförfattaren Megan Moreno vid University of Wisconsin School of Medicine and Public Health i Madison rekommenderar först att föräldrar kliver tillbaka och tänker på relationen till sin mobiltelefon. Istället för att använda den för att lätta på stressen, ta djupa andetag och gå på en promenad. Istället för att dyka in i telefonen för att undvika besvärliga familjeinteraktioner, umgås medvetet med andra och möt problemen om det behövs. Istället för att tappa bort tiden, var medveten om uppmärksamhetstjuvar och se hur lång tid som har gått åt till att kolla e-post eller sociala medier.

– Multitasking gör oss mindre effektiva på det vi försöker göra samtidigt. Föräldraskapet är inte annorlunda, säger Radesky.

De rekommenderar också att föräldrar tänker på vad som ger dem mest stress med mobilen, som att kolla e-post eller nyheter, och att istället spara det till när ingen i familjen är där.

Dessutom borde föräldrar prioritera måltider, sängläggning och särskilda tillfällen när familjen kan koppla ner och göra något tillsammans. Eftersom barn gör som sina föräldrar är det klokt att undvika att göra sådant som barn inte borde lära sig, som att kolla mobilen medan de kör bil, posta oschysst innehåll eller att ignorera andra människor medan de använder telefonen.

– Föräldrarnas skärmtid kan minska interaktionen ansikte-mot-ansikte som är väsentlig för barns känslomässiga och intellektuella utveckling, säger Jennifer Shu vid Children’s Medical Group i Atlanta, som även är medicinsk redaktör för American Academy of Pediatrics informationssida för allmänheten, HealthyChildren.org.

Föräldrarnas skärmtid kan också försämra tillsynen och bli en säkerhetsfråga, säger Shu som inte deltagit i arbetet med informationsbladet från JAMA Pediatrics.

Föräldrar berättar att när de använder smartphones till socialt stöd, att dela glädje med sina barn eller för att slutföra uppgifter snabbare så att de kan återgå till familjetiden så ser de sina smartphones som en positiv sak i sina liv, skriver Radesky och Moreno.

Författarna skriver om en studie där föräldrarna säger att när de tvingades vara ouppkopplade i några dagar på grund av en trasig telefon eller att batteriet var slut, så upplevde de hur klara de var i huvudet, hur de kunde fokusera på en sak och hur mycket lättare det var att kommunicera med deras små barn.

Informationssidan rekommenderar också att stå emot drivet att fotografera, dokumentera och posta allting. Föräldrar borde vara i ögonblicket med sina barn och släppa. Det skulle vara ett bra och balanserat teknik-liv.

– Föräldrar borde visa ett bra uppträdande när det är möjligt. Använd sunt förnuft och var en god förebild för dina barn, säger Shu.

(Reuters)