Att bli någon att lita på
När andra kan lita på oss kan en djupare relation skapas. Foto: Xavier Mouton


Jag har i många år jobbat på att bli mer pålitlig då en av de saker jag önskar mest som make, far och man är att mina nära och kära ska kunna lita på mig. Det är också något jag vill vara för många andra i mitt liv.

Att skapa förtroende är en pågående process som kommer från kontinuerlig ansträngning och att växa som människa. 

Det är verkligen något magiskt som händer när människor börjar lita på en. När man känner att man är någon som ens fru och barn litar på är det som om hjärtat ska smälta. De slappnar av och känner sig omhändertagna. När ens klienter litar på en kan man nå djupare i behandlingen. När man litar på sig själv kan man koppla av mer i allt man gör.

Det finns något magiskt i att vara pålitlig.

I den här artikeln vill jag berätta vad jag har lärt mig. Jag ska vara tydlig: Jag är inte perfekt och jag gör inte alltid saker perfekt. Det här handlar inte om perfektion utan om att vara någon som människor kan lita på – inklusive att ta ansvar när man misslyckats med att åstadkomma det som andra förväntade sig av en. 

Vad händer i ett äktenskap när man är pålitlig? Ett äktenskap är ett utmärkt exempel på en relation där pålitlighetens magi kan förändra saker. I ett äktenskap längtar man efter varandras kärlek – en make längtar till exempel efter sin hustrus kärlek.

Men hon kan inte helt och fullt ge av sin kärlek och tillgivenhet om hon inte kan slappna av. Och hon kan inte slappna av om hon alltid är orolig för om saker kommer att tas om hand; om hon är trygg eller inte, eller om du kommer göra det du sagt att du ska göra. Många av mina manliga klienter har berättat att just detta är något av deras fruars största orosmoln och orsak till klagan.

När vår partner inte litar på oss och klagar över att vi inte gör det vi har sagt att vi ska göra kan vi ta det som kritik. Vi kanske tänker, ”Varför måste hon alltid klaga på mig?” Men det vi missar är att se det ur hennes synvinkel; hon behöver oroa sig för saker hon inte vill oroa sig för. Hon känner sig spänd och kan inte slappna av tillräckligt mycket för att ge av sin kärlek.

Det magiska infinner sig när vi blir pålitliga och andra kan slappna av.

När våra nära och kära kan koppla av och vet att saker tas om hand kan de lättare ge av sin obegränsade kärlek, vilket ju är vad vi längtar efter.

Så det magiska infinner sig när vi blir pålitliga och andra kan slappna av. Deras kärlek flödar då lättare och det skapas något underbart!

Det är så ofta så relationer fungerar, inklusive de yrkesmässiga. När andra känner att de kan lita på oss och slappna av, kan en djupare relation skapas.

När vi förstår hur allt ovanstående hänger ihop uppstår frågan "Hur blir jag mer pålitlig?"

Mitt svar är att det inte sker över en natt. Det är en lång process, precis som i allt slags bemästrande. Du blir aldrig färdigutvecklad inom detta område, men det är fullt möjligt att bli mycket bättre på det än vad du är idag.

Några av de viktigaste lärdomarna är de här:

Gör ditt bästa att hålla ditt ord. Det betyder att när du säger att du kommer att göra något så gör du det verkligen. Ibland betyder det att man får offra lite av sin bekvämlighet för att få det att hända, men gör det till högsta prioritet och ta det på allvar.

När du inte kan stå vid ditt ord ska du stå för det. Låt andra veta i förväg om du inte kan hålla vad du lovat. Om du trasslat till det, ta då ansvar för det, be om ursäkt och låt andra veta vad du kommer att göra framöver för att undvika att samma misstag upprepas. Gör det du behöver göra för att ordna upp saker och ting.

Andas djupt och sakta ner. När vi är splittrade och oroliga känner andra det. När vi är stabila, andas djupt och rör oss långsammare upplever människor omkring oss detta som stabilitet och pålitlighet. Som med allt annat är detta en inlärningsprocess. Du kommer att stå inför ögonblick av ångest, men du kan lära dig att andas djupt även då. Du kommer att ha stunder av nervositet och rädsla, men med övning kan du lära dig att sakta ner även i detta.

Skapa struktur för dig själv och andra. När du ägnar dig åt att få vissa saker att hända (ta hand om bilen, handla mat, betala räkningarna), kan du lättare skapa struktur med hjälp av exempelvis en almanacka med påminnelser. När ska saker och ting göras? Du kan ändra strukturen, men att ha en struktur för dig och de runt omkring dig hjälper dem att ha tillit till att saker och ting är välordnade och kommer att tas om hand. Öva på att skapa struktur för andra när det gagnar dem, utan att tvinga det på dem. Erbjud en plan, en agenda, ett tydligt beslut, ett avtal.

När andra klagar på något du inte gjort ... lyssna då. Var öppen för deras klagomål istället för att ta det personligt. Se om det finns något sätt du kan hjälpa dem på, men lyssna först och försök förstå dem. Se sedan vad du kan göra för att göra det rätt, skapa en struktur så de kan lita på att det kommer att göras och för att rensa upp den röra du av misstag har åstadkommit. Du behöver inte känna skuld eller skämmas, utan bara förstå dem.

Ta saker på allvar. Men inte för allvarligt! Okej, det är bra att ha en känsla för humor, men om du avfärdar andras oro eller säger "Ja, ja, oroa dig inte" så kommer de att oroa sig. De kan inte lita på att du kommer göra ditt bästa. Ge ditt allt. Hör deras oro. Gör det tydligt att du kommer ta hand om det.

Ta fullt ansvar. Speciellt när du vill skylla på dem. Istället för att peka finger, titta på vad du har gjort som kan ha bidragit till det hela eller som har gjort att situationen har kunnat uppstå. Har du inte varit tydlig? Har ni inte kommit överens om detta? Har du inte tagit hand om saker? När du tycker att du inte ska behöva ta ansvar, det är då du kan ta på dig mer.

Ta hand om dig själv. Om du inte kan ta hand om dig själv, hur kan andra då lita på att du tar hand om dem? Det innebär att städa upp i sitt kaos och det som är rörigt, att ordna saker, att ta hand om sina känslor och tillåta sig själv att vila när man känner sig stressad eller utbränd. Att vara pålitlig betyder inte att man måste ta på sig så mycket att man blir överansträngd.

Leta alltid efter sätt att bli mer pålitlig på. Finns det något du kan göra för att känna dig mer pålitlig gentemot andra? Var har du undvikit att ta ansvar? Var har du låtit saker bli en röra? Detta är ett kontinuerligt tillväxtområde. Du behöver inte vara perfekt, men du kan fortsätta utvecklas. Hela livet ut.

Om du gör lite av det här i taget, så skulle jag vara villig att svära på att saker och ting magiskt kommer att förändras för dig i dina relationer. Och det känns helt enkelt otroligt bra att vara någon som andra kan lita på.


Vill du
 läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!