Apple censurerar China Uncensored i Hongkong och Taiwan
China Uncensoreds programledare Chris Chappell planterar programmets flagga på ett rev på det omstridda Scarborough Shoal i Sydkinesiska havet. I bakgrunden syns två kinesiska kustbevakningsfartyg. Foto: Matt Gnaizda/China Uncensored


Det USA-producerade satirprogrammet China Uncensoreds nya app för Apple TV kommer inte att kunna laddas ner i varken Hongkong eller Taiwan.

Att China Uncensored-appen inte kan laddas ner i Folkrepubliken Kina är inte konstigt, eftersom programmet hela tiden kritiskt rapporterar om frågor som är känsliga och generande för kommunistregimen. Däremot är det oklart varför den blockerats i Hongkong, som trots att det hör till Kina har egna lagar, samt Taiwan, som är en oberoende nation.

Apple har dragit på sig kritik för sitt agerande gentemot Kina, som när man nyligen blockerade New York Times samtliga appar från sin kinesiska appstore. Kina är en mycket viktig marknad för Apple, men kritiker, däribland just China Uncensored, menar att Apple kryper förgäves för den kinesiska regimen, som inte tänker låta utländska företag dominera dess marknad.

Nu har China Uncensored startat en namninsamling på nätet för att uppmana Apple till att sluta blockera dess appar i Hongkong och Taiwan.

China Uncensored har omkring 400 000 prenumeranter på YouTube. Det distribueras av NTD Television, som ingår i samma mediekoncern som Epoch Times, och är ett återkommande inslag här på den svenska upplagan av Epoch Times.