Angela Merkel avgår som partiledare
Angela Merkel. Foto: Mindaugas Kulbis-arkivbild


Angela Merkel kommer inte att ställa upp för omval till partiledarposten i CDU, uppger högt uppsatta partikällor. Däremot uppges hon vilja sitta kvar som Tysklands förbundskansler.

Ett taktiskt drag, enligt en expert.

CDU håller partikongress den 8 december, där man ska rösta om ordförandeskapet. Och Merkel har nu alltså beslutat att inte kandidera för ytterligare en period som partiledare – efter 18 år på posten, skriver bland andra Focus , Süddeutsche Zeitung och Spiegel Online med hänvisning till källor inom partiet.

– Hon kommer inte att ställa upp igen som kandidat till ledarskapet i sitt parti, säger en av källorna till nyhetsbyrån AFP.

Däremot vill Merkel sitta kvar som Tysklands förbundskansler, regeringschef, uppger källor för den tyska nyhetsbyrån DPA. Tidigare har hon insisterat på att hon som landets ledare även bör sitta kvar som partiledare.

– Det kan vara strategiskt av Angela Merkel att lämna. Det finns en klar möjlighet att hon kan sitta kvar som kansler, om hon tolereras av sina egna, säger Rutger Lindahl, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Merkel är hårt kritiserad från flera håll. Därför kan det vara så att hon vill lämna ordförandeposten, och låta någon mindre "besudlad" ta hand om partiet inför nästa val, 2021.

– Så har Socialdemokraterna gjort. Deras ledare Andrea Nahles sitter inte i regeringen, säger Rutger Lindahl.

Flera bakslag

Förbundskanslern har blivit alltmer pressad efter det att CDU:s allierade och regeringspartner CSU backade kraftigt i regionvalet i Bayern för två veckor sedan. I valet i Hessen i helgen åkte hon på ett nytt bakslag då CDU backade med tio procentenheter till historiskt låga 28 procent.

Bakslagen har väckt frågor om framtiden för Merkels bräckliga regeringskoalition mellan CDU/CSU och socialdemokratiska SPD, som också backat kraftigt i Bayern och Hessen.

Bakom sig har Merkel även det svaga resultat CDU gjorde i det nationella valet i fjol. Det resulterade i att det tog sex svåra månader att få ihop en koalition som kunde styra landet, efter det att SPD till slut motvilligt gått med på att sitta kvar i regeringen.

Presskonferens på gång

Angela Merkels beslut att inte ställa upp för omval som CDU-ordförande skakar om, konstaterar Rutger Lindahl, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Kanslern har av många betraktas som en mor för både Tyskland och Europa, och tycktes länge onåbar för kritik. Men på senare tid har den börjat fastna på henne, säger Lindahl.

– Det har nog kommit påtryckningar direkt till henne. Men hon resonerar antagligen så att det inte vore bra för Tyskland med skifte på kanslerposten.

Att det går så fort kan nog bli lite av en chock för många, tror han.

– De flesta är nog oroliga för vad som ska komma nu, med det här katastrofresultatet. Men det är intressant att Alternativ för Tyskland inte gick bättre.

En möjlig efterträdare som CDU-chef som brukar nämnas är partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer. En annan är gruppledaren Friedrich Merz.

Merkel har kallat till presskonferens klockan 13.

(Mattias Mächs/TT)
(Johanna Cederblad/TT)