Katastrofval för Merkels systerparti i Bayern
Bayerns regeringschef Markus Söder (till vänster) tar en öl tillsammans med Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz (i mitten) inför valslutspurten i München i fredags. Foto: Matthias Schrader/AP/TT


Delstatsvalet i tyska Bayern blev förödande för förbundskansler Angela Merkels allierade i CSU – det sämsta valet sedan 1950 med 35,5 procent av väljarstödet, enligt en vallokalundersökning.

Invandringskritiska Alternativ för Tyskland, AFD, tågar in i Bayerns parlament för första gången.

Omkring tio miljoner väljare bor i det konservativa fästet Bayern, där den politiska kartan nu ritats om rejält.

De stora vinnarna blev De gröna, som enligt undersökningen får 18,5 procent av rösterna och därmed blir näst största parti. Även det konservativa partiet Fria väljare gick fram och kan med sina 11 procent utropa sig till vinnare.

AFD får 11 procent, enligt mediebolaget ARD:s undersökning, skriver nyhetsbyrån Reuters. Socialdemokratiska SPD stannar på 10 procent, vilket också räknas som ett katastrofval för partiet.

Skyller på Berlin

CSU är det djupt konservativa systerpartiet till Angela Merkels kristdemokrater CDU. Nu innebär de rekordlåga siffrorna att CSU förlorar sin absoluta majoritet för andra gången sedan 1962. Ett fullständigt dråpslag för ledarskiktet med partiordföranden Horst Seehofer och regeringschefen Markus Söder i spetsen.

– Det här måste bli varning för tyska CDU, säger partisekreteraren Annegret Kramp-Karrenbauer med tanke på delstatsvalet i Hessen om två veckor.

SPD-ledaren Andrea Nahle medgav det dåliga resultatet för sitt parti "och för alla partier i huvudfåran". Hon skyller nederlaget på hur dåligt storkoalitionen mellan CDU och SPD fungerat på det nationella planet.

Misslyckad taktik

CSU har under valrörelsen tagit ett kliv åt höger för att mota AFD i grind. I partihögkvarteret i München har man länge sett förbundskanslerns flyktingpolitik som en förklaring till det egna väljartappet, och Söder har klagat på "asylturism" till Tyskland – ett begrepp han sedan fick backa från efter kritik från oppositionen.

Men taktiken tycks uppenbarligen ha misslyckats. Den tuffare linjen tycks inte ha gått hem hos väljarna och AFD kommer nu in i lantdagen, enligt undersökningen

Stadig tillväxt, låg brottslighet, i princip full sysselsättning. Bayern går som tåget – men trots det har väljarna i den sydtyska delstaten inte varit nöjda med den nuvarande kursen och valet blev därmed ett rejält bakslag för de stora partierna.

(TT)

Fakta

Bayern

(TT)

Tysklands till ytan största delstat, med omkring 12,8 miljoner invånare. Huvudstaden är München.

Kristligt-sociala unionen (CSU) har varit den dominerande kraften i bayersk politik under hela efterkrigstiden. Genom ett samarbete med kristdemokratiska CDU har man även haft inflytande över rikspolitiken, och sedan mars i år sitter de två högerpartierna i regering tillsammans med Socialdemokraterna.

CSU har en mer värdekonservativ profil än CDU.