Wallström visste inget om Kinamötet
Utrikesminister Margot Wallström (S) under den utrikespolitiska debatten i riksdagen. Foto: Naina Helen Jåma/TT


UD ser mycket allvarligt på den svenska Kinaambassadörens agerande men var ovetande, säger utrikesminister Margot Wallström (S).

Moderaterna kräver att alla fakta skyndsamt läggs på bordet och att ansvar utkrävs.

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterar för första gången kritiken mot Sveriges ambassadör i Kina, Anna Lindstedt. UD samordnade inte det kontroversiella mötet om den i Kina frihetsberövade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Mötet, där Sveriges ambassadör, Gui Minhais dotter Angela Gui och kinesiska affärsmän deltog för att diskutera Minhais situation, ägde rum i Sverige i januari.

– Vi hade ingen kännedom om detta i förväg, säger Margot Wallström till journalister i riksdagen.

TT: Hur är det möjligt att Sveriges ambassadör i Kina är i Stockholm utan att UD vet om det?

– Det är precis därför vi säger att det här är mycket upprörande och att vi inte kände till de här händelserna i förväg. Vi visste ingenting om detta, säger Wallström.

Säpo utreder

TT: Det här är en karriärdiplomat vi pratar om. Hur är det möjligt att hon kan ha gjort sådana här avsteg?

– Som sagt, det är det som måste undersökas.

Säkerhetspolisen, Säpo, har inlett en förundersökning om brottet egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, men har inte uttalat sig om vem utredningen rör. Wallström säger nu att den utredning som UD själva inlett med anledning av ambassadörens agerande är pausad, eftersom även Säpo utreder agerandet.

Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark anser att regeringen måste agera snabbt.

– Det är viktigt att utrikesministern förstår allvaret. Det här väcker uppmärksamhet både utomlands och i Sverige, så därför är det av vikt att det går skyndsamt nu. Det är oerhört viktigt att den regering som tillsätter Sveriges ambassadörer också agerar mot en ambassadör som uppenbart har deltagit i ett mycket märkligt möte, säger han till TT.

Fakta på bordet

Det som skett är bortom all rimlighet, enligt Wallmark.

– Om detta inte är sanktionerat så är det väsentligt att regeringen agerar. Det är ytterst en förtroendefråga, inte minst gentemot den utsatta personen, dottern. Det får aldrig råda någon tvekan om att Sveriges ambassadör ska tillvarata svenska värden, svenska intressen och svenska medborgare, säger Wallmark, som vill att regeringen lägger alla fakta på bordet och offentliggör dem.

– Ansvar måste utkrävas, och då måste man bestämma sig för på vems hand det läggs, på ambassadören eller på regeringen eller på bådas, säger Hans Wallmark.

Kinaambassadören Anna Lindstedt har fått skarp kritik från Angela Gui, dotter till den frihetsberövade bokförläggaren Gui Minhai. Tidigare i veckan skrev hon ett blogginlägg om ett möte med Anna Lindstedt och två kinesiska affärsmän som ägde rum tidigare i år. Enligt inlägget uppmanade de kinesiska representanterna Angela Gui att inte prata om sin pappa med medier, något som enligt henne även fick stöd från Lindstedt.

(Owe Nilsson/TT)

Fakta

Gui Minhai

(TT)

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.

Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. I oktober uppgavs han ha släppts fri.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.

Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.

Han släpptes i oktober samma år efter att ha avtjänat straffet, enligt kinesiska myndigheter. Enligt dottern befann han sig efter det i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följt honom så fort han gått ut.

Den 20 januari förra året färdades Gui Minhai på tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.

Sverige, EU och olika organisationer har kritiserat Kinas agerande mot Gui Minhai.