loading
Mat

Ingefära – en fantastisk rot för hälsan

 Lynn Jaffee, www.acupuncturetwincities.com

Som utövare av akupunktur och kinesisk medicin använder jag ofta både örtmedicin och kinesisk matterapi när jag behandlar mina patienter. Både örter och mat har läkande egenskaper, men örter anses ha starkare effekt och används i allmänhet som tillskott, medan effekten av mat är något svagare. Det finns dock några undantag, när en ört också anses vara mat. Så är det med en av mina favoriter – ingefäraroten.

Här är några intressanta saker att veta om ingefära, och hur man använder den, både som ört och som mat.

Ingefärans främsta egenskap är att den är värmande.

Kan stoppa förkylning

Ingefärans främsta egenskap är att den är värmande. Det betyder inte nödvändigtvis att den är stark i smaken, snarare är det så att effekten efter att man har ätit den är att kroppen kommer att kännas varmare. Om du äter eller intar ingefära dagligen kan kroppen med tiden värmas upp betydligt.

Om du är förkyld eller har fått influensa kan ingefära hjälpa till att stoppa det. Här är receptet:

Blanda riven ingefära med hackad salladslök i hett vatten eller buljong. Drick, svep in dig, och gå och lägg dig.

Kombinationen ingefära och salladslök värmer upp kroppen och får dig att svettas, förhoppningsvis tillräckligt för att svettas ut förkylningen innan den har fått dig sängliggandes i en vecka eller två. 

Lindrar illamående

Ingefära är också känt för att minska illamående. Det har använts effektivt vid graviditetsillamående och illamående i samband med cellgiftsbehandling. Man kan riva lite ingefära i hett vatten eller köpa ingefärapulver i kapslar hos butiker som säljer örttillskott.

Hjälper matsmältningen

Ingefära är inte bara effektivt vid illamående, utan värmer också magen och används som hjälp vid matsmältningsproblem. I det här fallet fungerar det med riven ingefära i hett vatten, men man kan också äta några bitar kanderad ingefära, kakor med ingefära, eller inlagd ingefära efter måltiden.

Motverkar gifter

Tycker du om sushi? Har du någonsin undrat varför man alltid får inlagd ingefära till sushi? Den är en god gomrengörare som även kan motverka giftet från en dålig fiskbit. Vem visste det? Dessutom används ingefära ofta i vissa örtrecept för att balansera ut effekten av andra milt toxiska örter.

Ingefära kan också användas för att mildra symtomen av matförgiftning eller dysenteri. Den ökar utsöndringen av magsaft vilket hjälper till att smälta maten snabbare. Den skapar också en ovänlig miljö för bakterier som annars kan hänga kvar och göra dig sjuk.

Minskar ödem

Oftast tar jag bort skalet på ingefäran och kastar bort det. Men inom kinesisk medicin anses även skalet vara användbart. Det används som ett diuretikum, vilket ökar urineringen och minskar vattensvullnad, även kallat ödem.

Använd ingefära i maten

Man kan äta ingefära på en massa olika sätt. Det enklaste är att riva ner den i hett vatten och dricka det som te. Man kan även skära den i små strimlor eller riva den och tillsätta den i woken eller andra maträtter. Den kan användas i kakrecept – vem gillar inte pepparkakor? Eller man kan göra en god vintermåltid genom att blanda ingefära med annan varm mat såsom lamm, fisk, kyckling, räkor, purjolök eller annan lök.

Var köper man ingefära? Färsk ingefära är lätt att hitta i grönsaksavdelningen i matvarubutiken. Den håller i flera veckor i kylskåpet, men den går även bra att frysa. Det är lätt att ta fram den ur frysen, hälla lite varmt vatten på den och riva eller hacka den.

Man kan också hitta inlagd ingefära på burk, eller kanderad ingefära i matvarubutikens asiatiska avdelning. Om du vill ha ingefärapulver så finns det bland kryddorna. När det gäller ingefärapulver i kapslar så finns det oftast i hälsokostbutiken.

Lynn Jaffee är licensierad akupunktör och författare till boken “Simple Steps: The Chinese Way to Better Health”. Artikeln publicerades ursprungligen på  AcupunctureTwinCities.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading
Mat

Ingefära – en fantastisk rot för hälsan

 Lynn Jaffee, www.acupuncturetwincities.com

Som utövare av akupunktur och kinesisk medicin använder jag ofta både örtmedicin och kinesisk matterapi när jag behandlar mina patienter. Både örter och mat har läkande egenskaper, men örter anses ha starkare effekt och används i allmänhet som tillskott, medan effekten av mat är något svagare. Det finns dock några undantag, när en ört också anses vara mat. Så är det med en av mina favoriter – ingefäraroten.

Här är några intressanta saker att veta om ingefära, och hur man använder den, både som ört och som mat.

Ingefärans främsta egenskap är att den är värmande.

Kan stoppa förkylning

Ingefärans främsta egenskap är att den är värmande. Det betyder inte nödvändigtvis att den är stark i smaken, snarare är det så att effekten efter att man har ätit den är att kroppen kommer att kännas varmare. Om du äter eller intar ingefära dagligen kan kroppen med tiden värmas upp betydligt.

Om du är förkyld eller har fått influensa kan ingefära hjälpa till att stoppa det. Här är receptet:

Blanda riven ingefära med hackad salladslök i hett vatten eller buljong. Drick, svep in dig, och gå och lägg dig.

Kombinationen ingefära och salladslök värmer upp kroppen och får dig att svettas, förhoppningsvis tillräckligt för att svettas ut förkylningen innan den har fått dig sängliggandes i en vecka eller två. 

Lindrar illamående

Ingefära är också känt för att minska illamående. Det har använts effektivt vid graviditetsillamående och illamående i samband med cellgiftsbehandling. Man kan riva lite ingefära i hett vatten eller köpa ingefärapulver i kapslar hos butiker som säljer örttillskott.

Hjälper matsmältningen

Ingefära är inte bara effektivt vid illamående, utan värmer också magen och används som hjälp vid matsmältningsproblem. I det här fallet fungerar det med riven ingefära i hett vatten, men man kan också äta några bitar kanderad ingefära, kakor med ingefära, eller inlagd ingefära efter måltiden.

Motverkar gifter

Tycker du om sushi? Har du någonsin undrat varför man alltid får inlagd ingefära till sushi? Den är en god gomrengörare som även kan motverka giftet från en dålig fiskbit. Vem visste det? Dessutom används ingefära ofta i vissa örtrecept för att balansera ut effekten av andra milt toxiska örter.

Ingefära kan också användas för att mildra symtomen av matförgiftning eller dysenteri. Den ökar utsöndringen av magsaft vilket hjälper till att smälta maten snabbare. Den skapar också en ovänlig miljö för bakterier som annars kan hänga kvar och göra dig sjuk.

Minskar ödem

Oftast tar jag bort skalet på ingefäran och kastar bort det. Men inom kinesisk medicin anses även skalet vara användbart. Det används som ett diuretikum, vilket ökar urineringen och minskar vattensvullnad, även kallat ödem.

Använd ingefära i maten

Man kan äta ingefära på en massa olika sätt. Det enklaste är att riva ner den i hett vatten och dricka det som te. Man kan även skära den i små strimlor eller riva den och tillsätta den i woken eller andra maträtter. Den kan användas i kakrecept – vem gillar inte pepparkakor? Eller man kan göra en god vintermåltid genom att blanda ingefära med annan varm mat såsom lamm, fisk, kyckling, räkor, purjolök eller annan lök.

Var köper man ingefära? Färsk ingefära är lätt att hitta i grönsaksavdelningen i matvarubutiken. Den håller i flera veckor i kylskåpet, men den går även bra att frysa. Det är lätt att ta fram den ur frysen, hälla lite varmt vatten på den och riva eller hacka den.

Man kan också hitta inlagd ingefära på burk, eller kanderad ingefära i matvarubutikens asiatiska avdelning. Om du vill ha ingefärapulver så finns det bland kryddorna. När det gäller ingefärapulver i kapslar så finns det oftast i hälsokostbutiken.

Lynn Jaffee är licensierad akupunktör och författare till boken “Simple Steps: The Chinese Way to Better Health”. Artikeln publicerades ursprungligen på  AcupunctureTwinCities.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024