Alexandra De Paoli: Välkomna gästen med trädgårdens örter
Fotbad med doftande och lena rosenblad. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Ta tillvara på sommartiden och umgås med naturen, på egen hand eller tillsammans med en gäst. Örtterapeuten Alexandra De Paoli tipsar om örter från trädgården som passar som te, och hur du kan njuta av rosenblad både invärtes och utvärtes.

Visst känns det fint att som gäst få känna vännens omtanke, att man är väntad och välkommen. Att ta emot sin gäst med ett fotbad är både trevligt och överraskande.

Rosendoftande fotbad

När Alexandra De Paoli bjuder in till fotbad i Strömsös trädgårdskväll blandar hon rengörande och vårdande björklöv, med mjukgörande och vårdande honung och vackra rosenblad. Doften från rosenbladen och den lena känslan väcker sinnena och hjälper en att landa i nuet.

– Det här att sitta med fötterna fulla med rosenblad, att få känslan av dem, texturen, mot fötterna …, säger hon.

Vissa dagar passar ett svalkande fotbad och andra ett värmande. Värm vattnet till fotbadet när gästen just kommit och sätt sedan på kaffe eller tevatten. Gör i ordning fotbaljorna och rör ner en klick honung. Ta ett par nävar björkblad och ett par nävar rosenblad.

När man plockar rosenbladen kan man välja rosor som är på väg att blomma över. Det märker man genom att försiktigt dra i ett av de yttre kronbladen. Lossnar det lätt så är rosen på väg att tappa bladen ändå och man kan därmed spara de rosor som fortfarande har kvar av sin blomningstid.

En njutning för sinnena! Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Örtté

Till ett lugnande fotbad kan man även servera ett te på lugnande örter från trädgården, tipsar Alexandra.

Örttéer kan ha olika verkan på kroppen. Te på citronmeliss är avslappnande, och örten är god och lätt att odla. Den är särskilt bra för de som har högt blodtryck, för att stressa av innan sänggåendet. Det är vanligt att de med högt blodtryck sover dåligt på natten, säger Alexandra.

Örttéerna gör en dock inte sömnig, utan lugn och avslappnad.

Vill man istället bli piggare kan man välja te på mynta, som också är bra mot en orolig mage. Det är bitterämnena i örten som har verkan på matsmältningen.

Vill man bjuda på en söt dryck från trädgården kan man överraska med saft på rosor. Alla rosor passar bra, säger Alexandra.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Så passa på att ta in och använda örterna i trädgården, bjud dig själv eller dig och din gäst på en fin upplevelse.

– Fantastiskt sätt att umgås med naturen, genom att använda örterna, säger Alexandra.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin. 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.