800 får lämna syriskt läger
Lägret al-Hol är överfullt och personal från hjälporganisationer på plats har vittnat om svåra förhållanden. Foto: Maya Alleruzzo/AP


Omkring 800 kvinnor och barn kommer att släppas från lägret al-Hol i Syrien, meddelar myndigheter i de kurdiskt kontrollerade norra delarna av landet.

Samtliga är syrier och beskedet kommer efter krav från den arabiska lokalbefolkningen, uppger en ledare för det kurdiska styret.

Frisläppandet är det första av flera som väntar efter den muslimska högtiden id al-fitr, som avslutar fastemånaden ramadan. Över 70 000 människor befinner sig i lägret, som orsakat huvudbry för kurderna. Flera länder har uppmanats att ta hem sina medborgare som i de flesta fall är barn och fruar till IS-anhängare som dödats.

IS anses vara geografiskt besegrat sedan striderna i al-Baghuz i mars i år. Sedan dess har flera länder, däribland Sverige, brottats med frågan om sitt ansvar för dem som befinner sig i lägret. Tyskland meddelade nyligen att de kommer att ta hem två föräldralösa barn och Sverige har tidigare sett till att barnen till IS-anhängaren Michael Skråmo fått komma hem.

(TT-AFP)