Utrikes

8 steg – Kinas propagandakampanj lurar världen

Epoch Times

Media spelar en stor roll för vilken bild världens människor får av kinesiska kommunistpartiets hantering av virussmittan. Vi har hört om den kinesiske läkaren, visselblåsaren, som blev tystad i början av utbrottet, vi har sett videos från verkligheten för människor i Wuhan, och nu sprider medier att Kina har gjort ett bra jobb för att kontrollera virusets vidare spridning. Chris Chappell berättar i sitt program China Uncensored om Kinas propagandaarbete.

Artikeln ger en sammanfattning av det aktuella avsnittet som också visas ovan.

Här ser vi i 8 steg hur det kinesiska kommunistpartiet, KKP, gick från att fullständigt misslyckas med att hindra smittan i ett tidigt skede, till att övertyga världen om att de gjorde allt rätt från första början.

Steg 1: En massiv cover-up

Det första bekräftade fallet av covid-19 kan spåras tillbaka till den 17 november 2019. Enligt South China Morning Post hade Kina 266 smittade personer den sista december. Istället för att vidta åtgärder för att hindra smittspridning döljer KKP det som pågår. Människor som talar om det på nätet häktas och de första läkarna som rapporterar om det fängslas.

Viruset spred sig redan i januari utanför Kina och i mitten av januari hade så många människor smittats att KKP insåg att de inte kunde fortsätta att dölja det.

Steg 2: Krigsförklaring

När antalet bekräftade fall hade trefaldigats gick Xi Jinping ut och sade att de utkämpar ett krig mot coronaviruset. Det var alltså inte det att viruset spreds snabbare, utan snarare att det blev en allt större politisk risk för lokala partitjänstemän att dölja utbrottet. Centrala myndigheter gick ut med att lägre tjänstemän som dolde virusets spridning skulle ”spikas upp på en skampåle för evigt”.

Steg 3: Grym auktoritarism

I slutet av januari rapporterade KKP nästan 12 000 smittfall och 259 döda, men det var bara den officiella statistiken och de verkliga siffrorna var troligen mycket högre. Myndigheter isolerade en hel provins, med 58 miljoner människor. Dessutom begränsade de rörligheten för mer än halva landet på ett eller annat sätt.

I Wuhan samlade myndigheterna ihop smittade medborgare och satte de i stora karantänläger. Förhållandena var inte de renligaste på de här ställena.

Människor som inte bar ansiktsskydd blev misshandlade av polisen. Andra blev instängda i sina lägenheter då myndigheterna svetsade igen och på andra sätt försäkrade sig om att dörrarna inte gick att öppna.

En dörr till en lägenhet förseglas. Foto: Skärmavbild

På olika sätt har myndigheterna censurerat ”negativ information” om coronavirusutbrottet, inklusive att se till att medborgarjournalister försvinner till karantän på obestämd tid. Frågan är hur bra detta fungerade...

Något som inte fungerade var att det kinesiska folket inte fick gå till sina arbeten, vilket resulterade i att Kinas tillverkning nådde botten. Men eftersom KKP:s politiska legitimitet baseras på att ständigt kunna uppvisa ekonomisk tillväxt så blev det här ett stort problem.

Steg 4: Deklarerar att de har vunnit

Enda alternativet för KKP är att få folk att gå tillbaka till sina arbeten så att ekonomin kan börja gå uppåt igen. Folk blev tillsagda att gå tillbaka till sina jobb och statliga kinesiska medier började sprida att smittspridningen minskade i Kina. Men, de pratade bara om områden utanför provinsen Hubei, virusets epicenter. Dessutom gav de missledande siffror, eftersom det totala antalet smittade inte alls minskade.

KKP ville sprida bilden av att virusspridningen var på nedgång i Kina och att de hade fått kontroll över det på bara tre veckor. Hade ledarna i Peking själva trott på det hade de inte ställt in mycket viktiga, politiska möten som skulle ägt rum i mars.

Steg 5: Tillkallar respekterade globala institutioner

I en rapport framtagen av världshälsoorganisationen (WHO) tillsammans med den kinesiska regeringen står att ”Kina har genomfört historiens mest ambitiösa, snabba och aggressiva insats för att förhindra sjukdomsspridning”.

Den som ledde utredningen skrev att ”Hundratusentals människor i Kina inte fick covid-19 på grund av den här aggressiva åtgärden”. Uttalandet är baserat på resultat som WHO fick från kinesiska forskare.

Tedros Adhanom, WHO:s generaldirektör säger:

”Nästan alla medlemsländer lovordar Kina för vad de har gjort. Kina agerade massivt i epicentret, utbrottets källa.”

En annan WHO-representant säger:

”Om jag hade covid-19 så skulle jag vilja bli behandlad i Kina.”

Steg 6: Upprepar lovorden i statliga medier

Vi har fått se rubriker som ”WHO head praises China´s efforts to curb the novel coronavirus” (Global Times), (ungefär WHO-chef hyllar Kinas insatser för att stoppa det nya coronaviruset) och ”UN chief praises China´s contribution to global fight against COVID-19” (Xinhua net), (FN-chef hyllar Kinas bidrag till en global kamp mot covid-19).

Ett nyhetsinslag i det statliga, engelskspråkiga China Global TV Network, CGTN, ger bilden av hur bra Kina har hanterat coronaviruset; så bra att de nu skickar kinesiska experter till Italien för att hjälpa dem.

Steg 7: Att få västerländsk media att hylla Kina

Efter att Kina deklarerat att man vunnit över viruset, fått respekterade internationella institutioner att hylla dem och sedan idogt upprepat dessa lovord i egna statliga medier, så verkar västerländska medier villiga att sprida historien vidare.

En artikel från nyhetsbyrån Associated Press har rubriken ”WHO chief praises China´s virus fight, urges more from world” (ungefär WHO-chef hyllar Kinas viruskamp, driver på världen att göra mer), men nämner ingenting om hur KKP dolde information om den nya smittan i början eller deras hänsynslösa auktoritarianism. Eftersom Associated Press är en nyhetstjänst fanns det möjlighet för hundratals västerländska medieutgåvor att föra artikeln vidare.

En annan nyhetsbyrå, Reuters, gjorde ett inslag om Kinas framgångsrika insatser, helt baserat på videoklipp från statliga kinesiska medier. Detta kunde sedan publiceras av tusentals prenumererande tv-kanaler i väst. Ingenting ifrågasattes i inslaget.

En vetenskaps- och hälsoreporter från The New York Times bjöds in till amerikanska tv-kanalen MSNBC för att berätta hur bra Kinas åtgärder har varit. Han framställer Kinas hälsosystem som mycket kompetent, samtidigt som det inte är vad de flesta människor har fått uppleva i verkligheten.

Steg 8: Kina räddar oss alla

Den naturliga följden av Kinas utmärkta arbete för att bekämpa viruset, är att världen får ta lärdom av Kina.

Den välkända vetenskapliga tidskriften Science går ut med rubriken: ”Can China´s COVID-19 strategy work elsewhere?” (Kan Kinas covid-19-strategi fungera på andra platser?), medan The Wall Street Journal skriver: ”Many epidemiologists warn that drastic measures – similar to those deployed by China and imposed in parts of Italy – to contain the epidemic are now overdue elsewhere.” (Många epidemiologier varnar för att tiden för drastiska åtgärder – liknande de som Kina tagit till och som använts i delar av Italien – för att stoppa epidemin nu har gått på andra håll)

I Macrobusiness kan vi läsa ”China saves its people as democracies slaughter theirs” (Kina räddar sitt folk medan demokratier slaktar dem). Så det är inte bara det att Kinas auktoritära, förtryckande, kommunistiska system har gjort ett bra jobb för att bekämpa coronaviruset i Kina; dessutom har Kinas auktoritära, förtryckande, kommunistiska system har räddat resten av världen.

Eftersom viruset spreds över allt större delar av världen kunde Kina inte längre hävda att de hade hållit spridningen inom Kina, men de kunde säga att deras omfattande isoleringsstrategi har köpt världen mer tid. Detta fördes ut av The New York Times: ”China bought the west time. The west squandered it.” (Kina köpte tid till väst. Väst slösade bort den.)

På det här sättet har KKP tagit vad som borde ha varit en förödande PR-katastrof och gjort om det till en PR-succé. Och nu när vi är upptagna med att ta oss ur detta så har vi glömt vilka som orsakade det hela från början.

Programmet China Uncensored startades 2012 då Chris Chappell och hans kollegor, alla tidigare Kina-reportrar, bestämde sig för att satsa på humor för att göra Kina-nyheter mer engagerande för tittare över hela världen. Det visas gratis bland annat på YouTube där de har över en miljon följare. 

För att se mer om hur WHO kan göra uttalanden som dessa exempel, se avsnittet ”Coronavirus: How WHO Corruption Helped it Spread”:

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

Utrikes

8 steg – Kinas propagandakampanj lurar världen

Epoch Times

Media spelar en stor roll för vilken bild världens människor får av kinesiska kommunistpartiets hantering av virussmittan. Vi har hört om den kinesiske läkaren, visselblåsaren, som blev tystad i början av utbrottet, vi har sett videos från verkligheten för människor i Wuhan, och nu sprider medier att Kina har gjort ett bra jobb för att kontrollera virusets vidare spridning. Chris Chappell berättar i sitt program China Uncensored om Kinas propagandaarbete.

Artikeln ger en sammanfattning av det aktuella avsnittet som också visas ovan.

Här ser vi i 8 steg hur det kinesiska kommunistpartiet, KKP, gick från att fullständigt misslyckas med att hindra smittan i ett tidigt skede, till att övertyga världen om att de gjorde allt rätt från första början.

Steg 1: En massiv cover-up

Det första bekräftade fallet av covid-19 kan spåras tillbaka till den 17 november 2019. Enligt South China Morning Post hade Kina 266 smittade personer den sista december. Istället för att vidta åtgärder för att hindra smittspridning döljer KKP det som pågår. Människor som talar om det på nätet häktas och de första läkarna som rapporterar om det fängslas.

Viruset spred sig redan i januari utanför Kina och i mitten av januari hade så många människor smittats att KKP insåg att de inte kunde fortsätta att dölja det.

Steg 2: Krigsförklaring

När antalet bekräftade fall hade trefaldigats gick Xi Jinping ut och sade att de utkämpar ett krig mot coronaviruset. Det var alltså inte det att viruset spreds snabbare, utan snarare att det blev en allt större politisk risk för lokala partitjänstemän att dölja utbrottet. Centrala myndigheter gick ut med att lägre tjänstemän som dolde virusets spridning skulle ”spikas upp på en skampåle för evigt”.

Steg 3: Grym auktoritarism

I slutet av januari rapporterade KKP nästan 12 000 smittfall och 259 döda, men det var bara den officiella statistiken och de verkliga siffrorna var troligen mycket högre. Myndigheter isolerade en hel provins, med 58 miljoner människor. Dessutom begränsade de rörligheten för mer än halva landet på ett eller annat sätt.

I Wuhan samlade myndigheterna ihop smittade medborgare och satte de i stora karantänläger. Förhållandena var inte de renligaste på de här ställena.

Människor som inte bar ansiktsskydd blev misshandlade av polisen. Andra blev instängda i sina lägenheter då myndigheterna svetsade igen och på andra sätt försäkrade sig om att dörrarna inte gick att öppna.

En dörr till en lägenhet förseglas. Foto: Skärmavbild

På olika sätt har myndigheterna censurerat ”negativ information” om coronavirusutbrottet, inklusive att se till att medborgarjournalister försvinner till karantän på obestämd tid. Frågan är hur bra detta fungerade...

Något som inte fungerade var att det kinesiska folket inte fick gå till sina arbeten, vilket resulterade i att Kinas tillverkning nådde botten. Men eftersom KKP:s politiska legitimitet baseras på att ständigt kunna uppvisa ekonomisk tillväxt så blev det här ett stort problem.

Steg 4: Deklarerar att de har vunnit

Enda alternativet för KKP är att få folk att gå tillbaka till sina arbeten så att ekonomin kan börja gå uppåt igen. Folk blev tillsagda att gå tillbaka till sina jobb och statliga kinesiska medier började sprida att smittspridningen minskade i Kina. Men, de pratade bara om områden utanför provinsen Hubei, virusets epicenter. Dessutom gav de missledande siffror, eftersom det totala antalet smittade inte alls minskade.

KKP ville sprida bilden av att virusspridningen var på nedgång i Kina och att de hade fått kontroll över det på bara tre veckor. Hade ledarna i Peking själva trott på det hade de inte ställt in mycket viktiga, politiska möten som skulle ägt rum i mars.

Steg 5: Tillkallar respekterade globala institutioner

I en rapport framtagen av världshälsoorganisationen (WHO) tillsammans med den kinesiska regeringen står att ”Kina har genomfört historiens mest ambitiösa, snabba och aggressiva insats för att förhindra sjukdomsspridning”.

Den som ledde utredningen skrev att ”Hundratusentals människor i Kina inte fick covid-19 på grund av den här aggressiva åtgärden”. Uttalandet är baserat på resultat som WHO fick från kinesiska forskare.

Tedros Adhanom, WHO:s generaldirektör säger:

”Nästan alla medlemsländer lovordar Kina för vad de har gjort. Kina agerade massivt i epicentret, utbrottets källa.”

En annan WHO-representant säger:

”Om jag hade covid-19 så skulle jag vilja bli behandlad i Kina.”

Steg 6: Upprepar lovorden i statliga medier

Vi har fått se rubriker som ”WHO head praises China´s efforts to curb the novel coronavirus” (Global Times), (ungefär WHO-chef hyllar Kinas insatser för att stoppa det nya coronaviruset) och ”UN chief praises China´s contribution to global fight against COVID-19” (Xinhua net), (FN-chef hyllar Kinas bidrag till en global kamp mot covid-19).

Ett nyhetsinslag i det statliga, engelskspråkiga China Global TV Network, CGTN, ger bilden av hur bra Kina har hanterat coronaviruset; så bra att de nu skickar kinesiska experter till Italien för att hjälpa dem.

Steg 7: Att få västerländsk media att hylla Kina

Efter att Kina deklarerat att man vunnit över viruset, fått respekterade internationella institutioner att hylla dem och sedan idogt upprepat dessa lovord i egna statliga medier, så verkar västerländska medier villiga att sprida historien vidare.

En artikel från nyhetsbyrån Associated Press har rubriken ”WHO chief praises China´s virus fight, urges more from world” (ungefär WHO-chef hyllar Kinas viruskamp, driver på världen att göra mer), men nämner ingenting om hur KKP dolde information om den nya smittan i början eller deras hänsynslösa auktoritarianism. Eftersom Associated Press är en nyhetstjänst fanns det möjlighet för hundratals västerländska medieutgåvor att föra artikeln vidare.

En annan nyhetsbyrå, Reuters, gjorde ett inslag om Kinas framgångsrika insatser, helt baserat på videoklipp från statliga kinesiska medier. Detta kunde sedan publiceras av tusentals prenumererande tv-kanaler i väst. Ingenting ifrågasattes i inslaget.

En vetenskaps- och hälsoreporter från The New York Times bjöds in till amerikanska tv-kanalen MSNBC för att berätta hur bra Kinas åtgärder har varit. Han framställer Kinas hälsosystem som mycket kompetent, samtidigt som det inte är vad de flesta människor har fått uppleva i verkligheten.

Steg 8: Kina räddar oss alla

Den naturliga följden av Kinas utmärkta arbete för att bekämpa viruset, är att världen får ta lärdom av Kina.

Den välkända vetenskapliga tidskriften Science går ut med rubriken: ”Can China´s COVID-19 strategy work elsewhere?” (Kan Kinas covid-19-strategi fungera på andra platser?), medan The Wall Street Journal skriver: ”Many epidemiologists warn that drastic measures – similar to those deployed by China and imposed in parts of Italy – to contain the epidemic are now overdue elsewhere.” (Många epidemiologier varnar för att tiden för drastiska åtgärder – liknande de som Kina tagit till och som använts i delar av Italien – för att stoppa epidemin nu har gått på andra håll)

I Macrobusiness kan vi läsa ”China saves its people as democracies slaughter theirs” (Kina räddar sitt folk medan demokratier slaktar dem). Så det är inte bara det att Kinas auktoritära, förtryckande, kommunistiska system har gjort ett bra jobb för att bekämpa coronaviruset i Kina; dessutom har Kinas auktoritära, förtryckande, kommunistiska system har räddat resten av världen.

Eftersom viruset spreds över allt större delar av världen kunde Kina inte längre hävda att de hade hållit spridningen inom Kina, men de kunde säga att deras omfattande isoleringsstrategi har köpt världen mer tid. Detta fördes ut av The New York Times: ”China bought the west time. The west squandered it.” (Kina köpte tid till väst. Väst slösade bort den.)

På det här sättet har KKP tagit vad som borde ha varit en förödande PR-katastrof och gjort om det till en PR-succé. Och nu när vi är upptagna med att ta oss ur detta så har vi glömt vilka som orsakade det hela från början.

Programmet China Uncensored startades 2012 då Chris Chappell och hans kollegor, alla tidigare Kina-reportrar, bestämde sig för att satsa på humor för att göra Kina-nyheter mer engagerande för tittare över hela världen. Det visas gratis bland annat på YouTube där de har över en miljon följare. 

För att se mer om hur WHO kan göra uttalanden som dessa exempel, se avsnittet ”Coronavirus: How WHO Corruption Helped it Spread”:

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024