8 enkla sätt att använda bikarbonat för kropp och hälsa


Om du gillar att baka kakor känner du naturligtvis till bakpulver, eller bikarbonat som är det aktiva ämnet i bakpulver. Det är en oumbärlig ingrediens i köket, men visste du att bikarbonat faktiskt kan användas inom en mängd andra områden – och är utmärkt även för både kropp och hälsa?

Bikarbonat tar effektivt bort dålig lukt, det kan fräscha upp, avfetta, vitalisera och till och med lugna. Med inspiration från Shareably kommer här åtta av de bästa användningsområdena för bikarbonat. De är snabba och enkla, och kräver endast två eller tre ingredienser för att förändra både din hälsa och hy till det bättre.

1. Bli av med halsbränna

Att inta en halv till en tesked bikarbonat utblandat i ett fullt glas vatten neutraliserar magsyra. Om du har problem med obehaglig halsbränna så kommer du att bli av med den på nolltid. Tänk dock på att inte dricka det alltför ofta, eftersom syran i magsäcken också behövs för en bra matsmältning.

2. Lindra obehag efter rakning

Om du har känslig hud och det brukar svida och bränna när du har rakat dig, kan du prova att blanda ut en halv till en matsked bikarbonat i 2 dl vatten. Applicera sedan pastan på det utsatta området och låt det sitta kvar i fem minuter för att verka med sin magi. Den här blandningen är tillräckligt skonsam för att kunna användas upp till tre gånger per dag.

3. Förhindra gikt och njursten

Höga nivåer av urinsyra i blodet kan vara en orsak till problem. Det kan till och med resultera i njursten eller gikt. Bikarbonat i tablettform (fråga din läkare) kan hjälpa till att sänka surhetsgraden och kan till och med bidra till att bekämpa de metabola effekterna av njursjukdom.

4. Ta bort missfärgning på tänderna

Visste du att bikarbonat kan bleka tänderna naturligt? Och receptet är utsökt; mosa en mogen jordgubbe med en halv tesked bikarbonat till en pasta. Använd en mjuk tandborste eller ett finger för att smeta ut pastan på tänderna. Borsta tänderna som vanligt efter fem minuter och skölj munnen ordentligt. Begränsa det till en till två gånger per vecka för att inte riskera att skada tandemaljen.

5. Behandla akne

Om du besväras av tillfälliga akneutbrott, kan du använda en bikarbonatpasta som ett aknemedel. Blanda en lagom mängd bikarbonat med vatten till en pasta, dutta den sedan på det drabbade området för att försiktigt få bort blemmor och behandla finnar på ytnivå. Tvätta av med varmt vatten och torka torrt.

6. Lindra smärta vid magsår

Om du någonsin har upplevt ett smärtsamt magsår vet du hur jobbigt det kan vara! Bikarbonat kan ge tillfällig lindring tack vare dess syraneutraliserande egenskaper. Rör en halv till en tesked bikarbonat i ett glas uppvärmt vatten och drick. Observera dock att detta endast hjälper för att lindra smärtan, inte lösa det underliggande problemet. Se till att du pratar med din läkare.

7. Lugna värkande fötter

Efter att dina fötter har burit dig en hel dag, och när de skriker efter en behövlig och välförtjänt paus, så blanda två till tre matskedar bikarbonat i varmt vatten för att skapa ett lyxigt, återhämtande fotbad. Massera försiktigt fötterna (eller ännu bättre, få någon annan att göra det!) för bästa resultat.

8. Deodorant

Många av dagens deodoranter innehåller aluminium och parabener, och vissa människor vill helst undvika dessa av rädsla för att aluminium faktiskt kan vara cancerframkallande. Bikarbonat är dock, till allas vår glädje, ett naturligt och ofarligt alternativ för att hålla den dåliga lukten borta.

Gör en slät, vit pasta med en del bikarbonat, en del kokosolja och en del potatis- eller majsstärkelse. Du kan också lägga till ett par droppar eterisk olja för en behaglig doft, som exempelvis lavendel, rosmarin, citron etcetera.  Värm i vattenbad och rör ihop alla ingredienser, låt sedan svalna. Smörj in lite av krämen i armhålan.

Så nu när du vet alla fördelar med bikarbonat är det bara att sätta igång! Varför bara använda den till bakning när det finns så mycket man kan göra med den här enkla och fantastiska ingrediensen för både kropp och hälsa. Dessutom kommer det att spara dig en massa pengar som ett extra plus. Du har inget att förlora!

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.