5 sätt att förenkla vardagen – för mer lugn och närvaro


Ett lite enklare liv kan göra mycket för välmåendet, men processen att förenkla kan i början kännas överväldigande. Därför rekommenderar jag att göra det enkelt för dig när du förenklar din vardag.

Istället för att ta itu med hela livet på en gång – slänga iväg allt som är överflödigt och skala ner schemat till meditation och att skriva på romanen – kanske du kan börja med en sak?

Det är fullt möjligt att förenkla en sak. Du behöver inte ta itu med allt idag, det har du många år på dig att göra.

Välj en av nedanstående saker och börja idag. Om det fungerar bra – fortsätt med det imorgon. Alternativt provar du en av de andra idéerna. Se det inte som en syssla, eller något som behöver göras, hellre som ett trevligt, nytt äventyr.

1. En enda sak. Nästa sak du ger dig på att göra…gör bara det. Stäng ner allting annat, lägg bort telefonen och fokusera bara på den saken. Om du läser den här artikeln, så fortsätt och gör ingenting annat innan du har läst klart.

När du bestämmer dig för att kolla av sociala medier, kolla en i taget och gör det ordentligt och med närvaro.

Om du tar en promenad, ta inte med något att lyssna på eller titta på, förutom naturen omkring dig.

En sak i taget: diska en sak, skriv bara, ät bara. Det här är ett sådant enkelt sätt och det är helt görligt precis nu.

2. Använd mellantid till mini-meditation. När du har gjort klart en sak, ta en paus istället för att skynda vidare till nästa sak. Uppskatta det här lilla utrymmet emellan saker. Känn efter vad du känner, lägg märke till vad som finns runt omkring dig, tänk på vad du just har gjort och på din tanke med att göra det du ska göra nu.

Är du på väg någonstans? Oavsett om du ska gå någon annanstans på kontoret eller om du ska till en annan del av staden så ta vara på den tiden. Upplev och ta vara på den, precis som om den vore lika viktig som någonting annat du brukar göra. Rusa inte förbi den.

Var närvarande även i mellantiden, ta vara på den.

3. Släpp ett åtagande. Eftersom vi säger ja till så mycket så blir våra liv väldigt fulla. Med tiden blir det många åtaganden.

Att säga nej till ett åtagande kommer att göra livet enklare. Vad ger dig inte tillräckligt? Vad kan du säga nej till idag genom att berätta för dem att du helt enkelt inte har tid till det?

Träna på att säga nej med bestämdhet och värme.

4. Var helt närvarande med någon. Välj ut någon som du är helt närvarande med idag. Lägg undan telefonen, släpp allt annat du tänker på och var bara med dem. Lyssna på dem. Försök att se dem helt och hållet. Öppna ditt hjärta för dem. Skicka dem omtanke.

Bjud på hela din uppmärksamhet.

Om du kan göra det här med en person varje dag, en sådan enkel sak, så kommer livet att bli bättre genom att relationerna och förståelsen blir bättre.

5. Rensa på ett ställe. Hitta ett litet område på arbetet eller hemma, och rensa det. Välj ett område just så stort som en famn. Det kan till exempel vara en liten del av ditt skrivbord eller på köksbänken. Låt det här stället bli en oas av frid och enkelhet som får sprida sig utåt mot resten av ditt liv.

Det här är fem små saker som du kan göra oavsett vad du har på gång idag. Gör inte alla fem saker, välj bara en.

Och ta vara på den enkelhet du får när du gör det.

Leo Babauta är författare till sex böcker och skriver bloggen ”Zen habits”, med två miljoner följare.

 

Val 2018 – Kriminalpolitik

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?