5 goda skäl till att dricka kaffe för bättre hälsa
Att dricka 2-3 koppar kaffe om dagen har visat sig skydda mot en rad sjukdomar.


Kaffe har mycket som talar för sig. För det första är det ett utmärkt sätt att socialisera med andra, och många strålande idéer har fötts över en kopp Java. Faktum är att Sverige fortfarande är det näst mest kaffedrickande landet i världen (efter Finland förstås). Men forskning visar att det dessutom är bra för hälsan.

Vetenskapen kring kaffedrickande ser positiv ut – många studier leder oss i riktning mot kaffekannan. Så vilka är då argumenten för kaffets hälsoeffekter? Här nedan ska du få veta vad forskarna säger.

Forskning visar att kaffedrickande har många positiva hälsoeffekter, och skyddar bland annat mot Parkinsson, diabetes typ 2 och olika leversjukdomar.

5 anledningar till att kaffe är bra för hälsan


1. Sänker risken för Parkinsson

En studie publicerad i National Institutes of Health fastslår att tre koppar kaffe per dag minskar risken för att få Parkinsons sjukdom med 29 procent. Fler än tre koppar ökade inte hälsofördelarna inom det här området.

Parkinsons är en obotlig sjukdom som påverkar nervsystemet. Hjärncellerna som påverkar jämn och mjuk rörelse skadas, vilket orsakar skakningar, stelhet och andra problem.

2. Diabetes typ 2 kan mildras av kaffe

Forskarna fann att varje extra kopp kaffe som dricks under en dag resulterade i en 7 procent minskning av risken för att utveckla diabetes typ 2. Högt kaffeintag verkar alltså ha en skyddande effekt mot den här sjukdomen, men ytterligare studier behövs.

I ett test för glukostolerans såg man dessutom att klorogensyran och trigonellinet i en kopp kaffe ”minskade tidiga glukos- och insulinreaktioner”, enligt forskning publicerad på National Institutes of Health.

 3. Lägre självmordsnivåer hos kaffedrickare

Studier har upptäckt att det finns en koppling mellan koffeinintag och en lägre risk för självmord.

En studie, från Harvard School of Public Health, visade att intaget av flera koppar kaffe per dag minskade självmordsnivåerna hos vuxna med 50 procent. Man upptäckte att koffeinet har en effekt på hjärnan som verkar som ett milt antidepressivt medel. Endast två eller tre koppar per dag kan uppnå den här effekten, men fler än så gav inga extra fördelar.

 4. Skyddar mot levercancer

I Japan har kaffedrickande visat sig minska risken för levercancer hos dem som drack kaffe dagligen, enligt en studie i National Institutes of Health.

I en annan studie såg man att två eller tre koppar kaffe per dag minskade risken för levercancer med 38 procent.

Risken för andra leversjukdomar, såsom kronisk leversjukdom, skrumplever, hepatit C och icke-alkoholorsakad fettleversjukdom har också visat sig minska vid kaffedrickande.

5. Främjar viktminskning

De flesta kosttillskott som ökar fettförbränningen innehåller koffein av den enkla anledningen att det bidrar till att bränna fett. Koffein har visat sig öka ämnesomsättningen, och en högre ämnesomsättning är något som många människor eftersträvar.

Det bästa är att dricka kaffet helt svart, men en skvätt mjölk eller grädde går också bra.

En hälsosam kost och livsstil är nödvändig i dagens stressiga värld, och om nu kaffe kan öka våra chanser till ett hälsosammare liv, varför inte njuta av en kopp då och då?

Vissa tror att kaffe kan bidra till att vi lever längre, men det behövs fortfarande mer forskning inom det här området.

Hur som helst kan kaffedrickande hjälpa oss att minska risken för diabetes typ 2, leversjukdomar och andra degenerativa sjukdomar. Det är ingen bra idé att tillsätta socker, men en skvätt mjölk eller grädde är helt okej. Att dricka det svart är dock allra bäst för att antioxidanterna ska göra sitt jobb effektivt.

Kanske är det också säkrast att du undviker att dricka det några timmar före läggdags, då det mycket väl kan hålla dig klarvaken ända till morgontimmarna – något de flesta av oss kaffedrickare fått erfara någon gång i livet!


Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.

Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!

Här ser du hur du kan stödja oss.