5 bevisade sätt som förhindrar och dämpar artrit


Mängder av människor lider av någon form av artrit. Eftersom artrit vanligen ses som en obotlig sjukdom har den standardmässiga medicinska responsen varit att enbart förskriva läkemedel för att lindra symtomen. Det här gör ingenting för att komma till rätta med den faktiska roten till problemet, utan täcker bara över den samtidigt som man potentiellt försämrar andra kroppsfunktioner.

Den goda nyheten är dock att väsentliga bevis nu visar att smärtan och funktionsnedsättningen orsakad av artrit kan lindras och till och med förhindras genom kost och alternativ behandling.

1. Kost och näring

Kosten har en stor inverkan på artrit. Faktum är att om du äter den typiska svenska kosten, kommer det troligen att förvärra din artrit. Bland de värsta bovarna som skapar artritsymtom finns:

– Transfett från processade härdade oljor (ej de transfetter som finns i mjölkprodukter vilka är nyttiga för hälsan)

– Vitt mjöl och socker

– Gluten

– Kemiska tillsatser

– Jäst

– Mjölk- och mejeriprodukter

– Koffein

– Alkohol

– Tobak

– Fosforsyra (finns i stora mängder i läsk)

En kost som är rik på färska och ekologiska frukter, grönsaker, nötter och fullkorn (glutenfritt) rekommenderas, eftersom de är rikare på näringsämnen som behövs för att bekämpa skadliga fria radikaler, stärker hud- och vävnadshälsa, reparerar ben, muskler och senor, och främjar tarmrörelserna. Prova alkaliska livsmedel som gröna bladgrönsaker, vetegräs, aloe vera och körsbärssaft.

2. Örtmedicin

Utöver det grundläggande synsättet när det gäller kost och näring, kan örter också spela en viktig roll i att minska inflammation som ofta förknippas med artrit. Några av de mest rekommenderade örterna vid artrit inkluderar:

– Gurkmeja

– Yucca

– Djävulsklo

– Pilbark

– Grönt te

– Boswellia

– Ingefära

– Ginseng

– Reishi

– Frossört

– Valeriana

– Mattram

– Nässla

Ett dagligt intag av högkvalitativa källor med dessa örter i kombination med en lämplig kost kan ge betydande lindring av artritsymtom.

3. Massage

Massage är en av de viktigaste terapierna för behandling av artrit. Personer med artrit upplever ofta långvarig muskelspänning med dålig blodcirkulation i muskelvävnaderna, vilket kan orsaka nerv och ledvärk.

Massage hjälper till att bryta upp lagrade slaggprodukter i musklerna som kan orsaka smärta samt stimulera cirkulationen i problemområden i kroppen, vilket bidrar till att föra in mer syre och andra nödvändiga läkande näringsämnen i vävnaderna och föra bort gifter.

Personer med artrit bör ta massage 2-3 gånger i veckan i de tidiga stadierna, sedan en gång i veckan i flera månader, och därefter underhålla med massage två gånger i månaden.

4. Kiropraktik

Kiropraktik har blivit en populär, läkemedelsfri behandling av artrit som har visat sig vara mycket effektiv. Vissa fall av artrit, särskilt artros, är ofta en felaktigt diagnos där symtomen faktiskt orsakas av obalanser eller subluxation i ryggkotor och leder.

När detta är fallet kan kiropraktiska justeringar återställa ett fullständigt rörelsespektrum och befria kroppen från smärta. Manipulation kan hjälpa artrit genom att återställa korrekt rörelse och placering av lederna. Balanserade rörelser förhindrar slitageskador på leder, ligament och brosk.

5. Akupunktur

Enligt Dr. William M. Cargile, tidigare ordförande för Research of the American Association of Oriental Medicine, är reumatoid artrit ett resultat av ett autoimmunt problem som förhindrar vita blodkroppar från att känna igen ledytan som en del av sig själv. Han menar att akupunktur kan minska kroppens aggressivitet mot sina egna vävnader och förbättra dess igenkännande av ledvävnaden. Dessutom, när kroppens energikanaler (meridianer) är i balans flödar energin fritt och immuniteten hålls starkt, vilket är en viktig faktor för att effektivt behandla reumatoid artrit. Akupunktur kan bidra till att ge alla dessa fördelar.

Andra naturliga medel för att motverka och behandla artrit är bland annat bromelain, MSM, glukosamin, kondroitin, kollagen, kolloidalt silver, arnica, rent vatten och astaxantin. 

Derek Henry är holistisk hälsorådgivare på Healing the Body.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.  Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.