44 ihjälskjutna i år – ”påminner om någon form av krigstillstånd”
Stockholmspolisens gängexpert Gunnar Appelgren. Foto: Skärmdump/SVT


Trots hårdare vapenlagar och riktade insatser mot gängkriminella har det varit fler ihjälskjutna i år än någonsin tidigare. 44 personer har skjutits ihjäl i år jämfört med 43 förra året.

Fram till den 12 december har det varit 272 skottlossningar och 825 vapen har beslagtagits. Fram till november har 299 personer häktats för grova och synnerligen grova vapenbrott. Motsvarande period förra året var det 58 personer som häktades.

– Det påminner om någon form av krigstillstånd, säger Stockholmspolisens gängexpert, Gunnar Appelgren, till SVT Nyheter.

2017 dödades 19 personer med skjutvapen i Stockholm. I år är det elva personer som har blivit ihjälskjutna. Polisens insats ”Max” har varit till stor hjälp för att minska antalet mordförsök med vapen och minska antalet illegala vapen.

Bland annat har polisen lyckats lugna gängkonflikter som den i Rinkeby mellan de två grupperingarna Shottaz och Dödspatrullen, enligt tv-kanalen. Flera nyckelpersoner i de båda nätverken är nu dömda till flera års fängelse för vapen- och narkotikabrott.

– Det är för tidigt att dra några glädjekalkyler. Vi ser först om tre-fem år om vi lyckats bryta trenden, säger Appelgren.

Polisen i Stockholm har punktmarkerat ledande kriminella och ökat närvaron i områden där narkotikaförsäljning sker. Man har också genomfört fordonskontroller och haft utökad spaning. Man har även bedrivit telefonavlyssning och hemlig kameraövervakning. Allt detta har gett resultat.

Enligt Appelgren har man ”förhindrat ett stort antal skjutningar och troligtvis mord”. Men enligt honom räcker det inte utan polisen måste ha ännu större tryck på områdena där det är hög kriminalitet.

Fram till den 5 december har polisen tagit 31 handgranater i beslag i Stockholmsregionen jämfört med 23 stycken förra året. I hela Sverige har 129 personer skottskadats fram till den 12 december jämfört med 139 personer förra året.