Uppgifter: Krypterad info bakom gryningsräder

Europols högkvarter i Haag. Arkivbild. Foto: Mike Corder/AP/TT


Flera polisinsatser genomfördes i Sverige under måndagsmorgonen – med koppling till en mycket stor operation mot "några av världens främsta kriminella". Enligt tyska medier har ännu en krypterad kommunikationstjänst knäckts.

Det europeiska polissamarbetet Europol har aviserat en pressträff på tisdag klockan 10.00, där man ska berätta om en operation som är "den mest raffinerade insatsen hittills för att motverka kriminella över hela världen" och där bland annat svensk polis varit inblandad.

Enligt Europols inbjudan har insatsen riktat sig mot "några av världens främsta kriminella".

Vad det handlar om för typ av brottslighet är svensk polis förtegen om, men från nationella pressavdelningens håll bekräftar man att polisinsatser som under måndagsmorgonen genomförts på flera olika håll i Sverige har en koppling till det som kommer att berättas om under tisdagen.

Droghandel?

Utan att direkt göra en tydlig koppling till just Europols inbjudan rapporterar samtidigt de tyska public service-bolagen NDR och WDR att amerikanska FBI nyligen fått åtkomst till information från en krypterad kommunikationstjänst, som kriminella nätverk och gäng världen över använt för att bedriva narkotikahandel.

Det har lett till en koordinerad insats mellan polis i 16 länder, däribland Sverige, som under måndagsmorgonen ska ha stormat lägenheter, lagerlokaler och kontorsbyggnader.

Enligt radiokanalerna ska tyska utredare ha sagt att operationen saknar motstycke. I Tyskland har den riktat sig mot misstänkta droglaboratorier, cannabisodlingar och kokainlager. Informationen med tysk koppling ska också bland annat handla om illegal vapenhandel och penningtvätt.

16 länder

Den insats som Europol kommer att informera om på tisdagen berör Australien, Danmark, Estland, Finland, Kanada, Litauen, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Skottland, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Ungern, USA samt Österrike.

Polis både i Sverige och andra länder har den senaste tiden haft stora framgångar i sitt arbete mot grov organiserad brottslighet sedan en annan krypterad kommunikationstjänst, Encrochat, knäcktes av fransk polis. I Sverige har det lett till hundratals häktningar och flera åtal och domar med koppling till kriminella nätverk.

Encromaterialet är också kraftigt ifrågasatt från advokathåll, bland annat på grund av oklarheter kring hur fransk polis egentligen fick tillgång till informationen och det har satts i fråga om den bör vara tillåten som bevisning.

(Erika Nekham/TT)

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!