loading


Äter radioaktiva svampar.  Foto: Petras Malukas/AP/TT
Äter radioaktiva svampar.  Foto: Petras Malukas/AP/TT
Utrikes

Radioaktiva svin gäckar tjecker

Epoch Times

Vildsvinsgulasch är aldrig fel. Det tycker i alla fall många tjecker - det möra köttet ses som en riktig delikatess i det skogsbevuxna landet i Centraleuropa.

Den hårda vintern, med sträng kyla och mycket snö, har dock medfört oväntade problem. Vädret har tvingat vildsvinen att äta "falsk tryffel", en typ av underjordisk svamp som är vanlig i södra Böhmen. Svamparna har en förmåga att absorbera höga doser av den radioaktiva isotopen cesium-137, som fortfarande förekommer i regionen, drygt trettio år efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Dieten gör det eftertraktade köttet radioaktivt, enligt Jiri Drapal på Tjeckiens veterinärmedicinska myndighet.

Men den som planerar tjeckisk grisfest i helgen behöver inte misströsta. Jaktbyten som är avsedda för mänsklig konsumtion kontrolleras noggrant innan de hamnar på tallriken, och för att bli sjuk måste man äta vildsvin flera gånger i veckan under några månaders tid, försäkrar Drapal.

(TT-Reuters)


Mest lästa

Rekommenderat

loading


Äter radioaktiva svampar.  Foto: Petras Malukas/AP/TT
Äter radioaktiva svampar.  Foto: Petras Malukas/AP/TT
Utrikes

Radioaktiva svin gäckar tjecker

Epoch Times

Vildsvinsgulasch är aldrig fel. Det tycker i alla fall många tjecker - det möra köttet ses som en riktig delikatess i det skogsbevuxna landet i Centraleuropa.

Den hårda vintern, med sträng kyla och mycket snö, har dock medfört oväntade problem. Vädret har tvingat vildsvinen att äta "falsk tryffel", en typ av underjordisk svamp som är vanlig i södra Böhmen. Svamparna har en förmåga att absorbera höga doser av den radioaktiva isotopen cesium-137, som fortfarande förekommer i regionen, drygt trettio år efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Dieten gör det eftertraktade köttet radioaktivt, enligt Jiri Drapal på Tjeckiens veterinärmedicinska myndighet.

Men den som planerar tjeckisk grisfest i helgen behöver inte misströsta. Jaktbyten som är avsedda för mänsklig konsumtion kontrolleras noggrant innan de hamnar på tallriken, och för att bli sjuk måste man äta vildsvin flera gånger i veckan under några månaders tid, försäkrar Drapal.

(TT-Reuters)


Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024