Vildsvinsgulasch är aldrig fel. Det tycker i alla fall många tjecker - det möra köttet ses som en riktig delikatess i det skogsbevuxna landet i Centraleuropa.
Den hårda vintern, med sträng kyla och mycket snö, har dock medfört oväntade problem. Vädret har tvingat vildsvinen att äta "falsk tryffel", en typ av underjordisk svamp som är vanlig i södra Böhmen. Svamparna har en förmåga att absorbera höga doser av den radioaktiva isotopen cesium-137, som fortfarande förekommer i regionen, drygt trettio år efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Dieten gör det eftertraktade köttet radioaktivt, enligt Jiri Drapal på Tjeckiens veterinärmedicinska myndighet.
Men den som planerar tjeckisk grisfest i helgen behöver inte misströsta. Jaktbyten som är avsedda för mänsklig konsumtion kontrolleras noggrant innan de hamnar på tallriken, och för att bli sjuk måste man äta vildsvin flera gånger i veckan under några månaders tid, försäkrar Drapal.
(TT-Reuters)