loadingKompetens som byggts upp under närmare 20 år befaras försvinna vid en flytt av ansvaret för ledarhundar. Bild från ledarhundskola, därav kopplet. Foto: Honza Groh
Kompetens som byggts upp under närmare 20 år befaras försvinna vid en flytt av ansvaret för ledarhundar. Bild från ledarhundskola, därav kopplet. Foto: Honza Groh
Inrikes

Nytt lagförslag kring ledarhundar ifrågasätts

Camilla Johansson

Regeringen har beslutet om en lagrådsremiss med förslag på ny lag för ledarhundsverksamheten. Lagförslaget innebär att myndighetsutövningen ska föras över från Synskadades riksförbund till en förvaltningsmyndighet.


Redan före valet föreslog Regeringskansliet en lagändring som skulle innebära att Synskadades riksförbund, som sedan 2006 varit ansvarigt för handhavandet och fördelningen av ledarhundar, förlorade det uppdraget. Anledningen till att förbundet en gång fick ansvaret var att det då inte fanns någon myndighet med rätt kompetens. Ledarhundsverksamheten har därför varit ett undantag från huvudregeln att myndighetsutövning utförs av en myndighet.

I remissen som skickades ut angavs bland annat anledningar som att det är ett statligt uppdrag och därför borde innehas av en myndighet, samt att eftersom Synskadades riksförbund är en ideell medlemsorganisation så kunde det uppstå misstankar om att organisationens medlemmar gynnades framför dem som inte var medlemmar.

I stället föreslog Regeringskansliet att arbetet med fördelning skulle övergå till Myndigheten för delaktighet (MFD), som arbetar med att göra samhället tillgängligt för personer med funktionsvariationer, men inte specifikt för personer med synnedsättningar.

Överföringen förenklar styrning, kontroll och uppföljning av statens medel. 

Camilla Waltersson Grönvall Socialtjänstminister

Myndighetens egen beskrivning av sin verksamhet är att deras uppdrag är att ”guida samhällets aktörer och främja deras arbete så att fler människor självständigt ska kunna använda de miljöer, produkter och tjänster som erbjuds”. Med andra ord handlar det mer om att vända sig till dem som inte har funktionsvariationer för att guida dem i hur man gör det man har att erbjuda tillgängligt för de olika grupper som lever med funktionsvariationer.

Detta gör att organisationer närstående Synskadades riksförbund ifrågasätter, och även ställer sig direkt avvisande till, att MFD är den mest lämpade aktören att handha arbetet kring och fördelning av ledarhundar.

– Genom att samla ansvaret för ledarhundsverksamheten hos en myndighet förenklar vi för dem som tilldelas ledarhund, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Överföringen förenklar styrning, kontroll och uppföljning av statens medel.

Hon menar också att det är en stor fördel att samma myndighet som prövar ansökningarna och tilldelar ledarhund också ansvarar för information.

Av de remissinstanser som haft synpunkter på förslaget; från synskadeorganisationer till Svenska brukshundklubben, anser samtliga att uppdraget bör ligga kvar hos Synskadades riksförbund. Samtliga remissinstanser anser det vara av yttersta vikt att hundarnas hälsa och behov tillgodoses. Foto: Mircea Iancu/Creative Commons

Jimmy Pettersson arbetar som intressepolitisk handläggare på Synskadades riksförbund och har engagerat sig i frågan.

– Ett skäl som nämnts till varför en flytt av ledarhundsverksamheten är nödvändig är att myndighetsutövning ska utövas av myndigheter, säger Jimmy Pettersson till Epoch Times och fortsätter:

– Synskadades riksförbund är långt ifrån ensamma om att ha en myndighetsutövande roll, utan att ha status som statlig myndighet. Några exempel är arbetslöshetskassorna, Svenska kyrkan och Riksidrottsförbundet.

Han berättar att arbetet med ledarhundarna innefattar många olika moment, som att handlägga ansökningar om dispositionsrätt, vilket inkluderar hembesök hos blivande ledarhundsförare, att matcha rätt ledarhund med rätt förare och att fatta beslut om dispositionsrätt och tilldelning av ledarhund. Vidare innefattar uppdraget att genomföra kurser för ledarhundsförare och att ansvara för support i samverkan med upphandlade leverantörer.

Vi är den enda garanten för att ledarhunden kommer att finnas kvar över tid. 

Jimmy Pettersson Intressepolitisk handläggare, Synskadades riksförbund

I det uppdrag som Synskadades riksförbund har haft, och som nu kommer att övergå till Myndigheten för delaktighet, ingår också att ge ledarhundsförare råd och stöd i veterinära frågor, säkerställa att ledarhundsförare har relevant utrustning och att genomföra slutprov för blivande ledarhundar.

När lagförslaget gick ut på remiss var det en lång rad instanser som uttalade sig, av vilka samtliga som antingen arbetar med ledarhundar eller företräder synskadade, avvisade överförandet av handhavandet av uppdraget från Synskadades riksförbund till Myndigheten för delaktighet.

Bland dessa fanns Kustmarkens hundtjänst, vilken har varit verksam som ledarhundskola i över 30 år och har ett förflutet på Statens hundskola i Sollefteå. I sitt remissvar säger man att man förutsätter att målsättningen med promemorian ska vara att skapa ännu bättre förutsättningar för människor med synnedsättningar och hörselnedsättningar i kombination med synnedsättningar, samt att öka tillgängligheten för dessa i samhället så som en ledarhund ger förutsättningar för.

Man understryker att man också vill vara tydlig med att förslaget att flytta verksamheten från Synskadades riksförbund till en förvaltningsmyndighet, som Myndigheten för delaktighet är, kommer att få motsatt effekt då man anser att ledarhundsverksamheten ligger långt ifrån MFD:s uppdrag.

En annan farhåga som lyfts av bland annat Ledarhundsklubben Stockholms och Gotlands län är att flytten kommer att innebära ett väsentligt kompetenstapp.

Här får de medhåll av Jimmy Pettersson:

– Ledarhundsverksamheten är en komplex och operativ verksamhet som inte bara omfattar en mängd olika delar. Verksamheten innefattar även flera olika kompetensområden, varav vissa är unika för Sverige, säger han och fortsätter:

– Verksamhetens olika delar och kompetenser kan beskrivas som en del av ”sambandskedjan”, där helheten är större än summan av varje enskild del.

Han menar att förändringar i en del av sambandskedjan kan få oväntade konsekvenser i en helt annan del av kedjan, antingen omedelbart, efter år eller till och med årtionden senare. Han befarar att när verksamheter splittras och kompetens renodlas och rycks ur sitt sammanhang så går något väsentligt förlorat.

– Vi förlorar förståelsen för att helheten är mer än summan av varje enskild del. Ledarhundens egenskaper samt extremt omfattande och speciell dressyr gör den till ett tryggt, säkert och effektivt förflyttningshjälpmedel, säger han och tillägger:

– Vi är den enda garanten för att ledarhunden kommer att finnas kvar över tid – och klassas som en tjänstehund.

Han understryker dock att man i dag har ett upparbetat samarbete med Myndigheten för delaktighet, MFD, som man tycker fungerar bra. MFD ansvarar för upphandlingen av ledarhundar samt är behjälplig med att formulera avtalen med leverantörer.

I sitt remissvar säger Myndigheten för delaktighet att man själva anser sig lämpade för uppdraget, och att man upplever att kompetensöverföringen fungerar bra. Både MFD och Camilla Waltersson Grönvall har kontaktats för kommentarer. 

För många med en synskada som innebär att de inte har ledsyn är ledarhunden ovärderlig för att ta sig runt ute i samhället. Den föreslagna förändringen har skapat oro hos flera intresseorganisationer runt om i landet. Foto: Kyrre Lien/TT

Svårt följa upp insatser för funktionshindrade


Myndigheten för delaktighet vill att statliga myndigheter prioriterar och utvecklar verktyg för att följa upp insatser och hur de påverkar personer med funktionsnedsättningar.

Myndigheten för delaktighet följer varje år upp de statliga myndigheternas arbete med den nationella strategin för funktionshinderspolitik. Den uppföljningsrapport som man publicerar i år identifierar flera utmaningar inom strategins prioriterade samhällsområden.

Medan man i rapporten konstaterar att arbetet med inkludering och jämlikhet har tagit viktiga steg framåt ser man samtidigt att det återstår en rad grundläggande utmaningar.

Inte minst visar årets uppföljning att flera aktörer har svårt att applicera det funktionshinderspolitiska målet, med jämlika levnadsvillkor och full delaktighet, på sitt kärnuppdrag. De flesta behöver också, menar man, vässa sin förmåga att följa utvecklingen för målgruppen inom sitt område.

Man konstaterar att det är svårt att följa utvecklingen av hur insatser når och påverkar personer med funktionsnedsättningar, och att de riskerar att drabbas hårdare än andra i rådande konjunktur och när otryggheten i samhället ökar.

Kontakta skribenten:
[email protected]

Ledarhunden som hjälp och stöd

Ledarhunden är en specialdresserad hund som arbetar för att personer med grav synnedsättning eller blindhet lättare ska kunna ta sig fram.

I januari 2021 fanns 261 ledarhundar i tjänst i Sverige.

Av förarna var då 150 kvinnor och 111 män. 74 procent av förarna är i arbetsför ålder.

Ledarhunden är tränad att väja för hinder av olika slag, hitta stolpar och trappor med mera.

Hunden genomgår flera månaders intensiv dressyrträning innan den som tvååring kommer till en förare.

Majoriteten av ledarhundarna är labradorer.

Ledarhunden kräver mycket av ledarhundsföraren: omsorg, lyhördhet, lång dressyr, en hel del motion och engagemang för att må bra och förbli det stöd den är tränad till.

Arbetet som ledarhund varar i regel i sex till sju år. När ledarhunden pensioneras är det möjligt att adoptera den.

Hunden får dock inte fortsätta att användas som någon typ av tjänstehund, utan ska få njuta av sin pension som sällskapshund.

Källa: Synskadades Riksförbund

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingKompetens som byggts upp under närmare 20 år befaras försvinna vid en flytt av ansvaret för ledarhundar. Bild från ledarhundskola, därav kopplet. Foto: Honza Groh
Kompetens som byggts upp under närmare 20 år befaras försvinna vid en flytt av ansvaret för ledarhundar. Bild från ledarhundskola, därav kopplet. Foto: Honza Groh
Inrikes

Nytt lagförslag kring ledarhundar ifrågasätts

Camilla Johansson

Regeringen har beslutet om en lagrådsremiss med förslag på ny lag för ledarhundsverksamheten. Lagförslaget innebär att myndighetsutövningen ska föras över från Synskadades riksförbund till en förvaltningsmyndighet.


Redan före valet föreslog Regeringskansliet en lagändring som skulle innebära att Synskadades riksförbund, som sedan 2006 varit ansvarigt för handhavandet och fördelningen av ledarhundar, förlorade det uppdraget. Anledningen till att förbundet en gång fick ansvaret var att det då inte fanns någon myndighet med rätt kompetens. Ledarhundsverksamheten har därför varit ett undantag från huvudregeln att myndighetsutövning utförs av en myndighet.

I remissen som skickades ut angavs bland annat anledningar som att det är ett statligt uppdrag och därför borde innehas av en myndighet, samt att eftersom Synskadades riksförbund är en ideell medlemsorganisation så kunde det uppstå misstankar om att organisationens medlemmar gynnades framför dem som inte var medlemmar.

I stället föreslog Regeringskansliet att arbetet med fördelning skulle övergå till Myndigheten för delaktighet (MFD), som arbetar med att göra samhället tillgängligt för personer med funktionsvariationer, men inte specifikt för personer med synnedsättningar.

Överföringen förenklar styrning, kontroll och uppföljning av statens medel. 

Camilla Waltersson Grönvall Socialtjänstminister

Myndighetens egen beskrivning av sin verksamhet är att deras uppdrag är att ”guida samhällets aktörer och främja deras arbete så att fler människor självständigt ska kunna använda de miljöer, produkter och tjänster som erbjuds”. Med andra ord handlar det mer om att vända sig till dem som inte har funktionsvariationer för att guida dem i hur man gör det man har att erbjuda tillgängligt för de olika grupper som lever med funktionsvariationer.

Detta gör att organisationer närstående Synskadades riksförbund ifrågasätter, och även ställer sig direkt avvisande till, att MFD är den mest lämpade aktören att handha arbetet kring och fördelning av ledarhundar.

– Genom att samla ansvaret för ledarhundsverksamheten hos en myndighet förenklar vi för dem som tilldelas ledarhund, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Överföringen förenklar styrning, kontroll och uppföljning av statens medel.

Hon menar också att det är en stor fördel att samma myndighet som prövar ansökningarna och tilldelar ledarhund också ansvarar för information.

Av de remissinstanser som haft synpunkter på förslaget; från synskadeorganisationer till Svenska brukshundklubben, anser samtliga att uppdraget bör ligga kvar hos Synskadades riksförbund. Samtliga remissinstanser anser det vara av yttersta vikt att hundarnas hälsa och behov tillgodoses. Foto: Mircea Iancu/Creative Commons

Jimmy Pettersson arbetar som intressepolitisk handläggare på Synskadades riksförbund och har engagerat sig i frågan.

– Ett skäl som nämnts till varför en flytt av ledarhundsverksamheten är nödvändig är att myndighetsutövning ska utövas av myndigheter, säger Jimmy Pettersson till Epoch Times och fortsätter:

– Synskadades riksförbund är långt ifrån ensamma om att ha en myndighetsutövande roll, utan att ha status som statlig myndighet. Några exempel är arbetslöshetskassorna, Svenska kyrkan och Riksidrottsförbundet.

Han berättar att arbetet med ledarhundarna innefattar många olika moment, som att handlägga ansökningar om dispositionsrätt, vilket inkluderar hembesök hos blivande ledarhundsförare, att matcha rätt ledarhund med rätt förare och att fatta beslut om dispositionsrätt och tilldelning av ledarhund. Vidare innefattar uppdraget att genomföra kurser för ledarhundsförare och att ansvara för support i samverkan med upphandlade leverantörer.

Vi är den enda garanten för att ledarhunden kommer att finnas kvar över tid. 

Jimmy Pettersson Intressepolitisk handläggare, Synskadades riksförbund

I det uppdrag som Synskadades riksförbund har haft, och som nu kommer att övergå till Myndigheten för delaktighet, ingår också att ge ledarhundsförare råd och stöd i veterinära frågor, säkerställa att ledarhundsförare har relevant utrustning och att genomföra slutprov för blivande ledarhundar.

När lagförslaget gick ut på remiss var det en lång rad instanser som uttalade sig, av vilka samtliga som antingen arbetar med ledarhundar eller företräder synskadade, avvisade överförandet av handhavandet av uppdraget från Synskadades riksförbund till Myndigheten för delaktighet.

Bland dessa fanns Kustmarkens hundtjänst, vilken har varit verksam som ledarhundskola i över 30 år och har ett förflutet på Statens hundskola i Sollefteå. I sitt remissvar säger man att man förutsätter att målsättningen med promemorian ska vara att skapa ännu bättre förutsättningar för människor med synnedsättningar och hörselnedsättningar i kombination med synnedsättningar, samt att öka tillgängligheten för dessa i samhället så som en ledarhund ger förutsättningar för.

Man understryker att man också vill vara tydlig med att förslaget att flytta verksamheten från Synskadades riksförbund till en förvaltningsmyndighet, som Myndigheten för delaktighet är, kommer att få motsatt effekt då man anser att ledarhundsverksamheten ligger långt ifrån MFD:s uppdrag.

En annan farhåga som lyfts av bland annat Ledarhundsklubben Stockholms och Gotlands län är att flytten kommer att innebära ett väsentligt kompetenstapp.

Här får de medhåll av Jimmy Pettersson:

– Ledarhundsverksamheten är en komplex och operativ verksamhet som inte bara omfattar en mängd olika delar. Verksamheten innefattar även flera olika kompetensområden, varav vissa är unika för Sverige, säger han och fortsätter:

– Verksamhetens olika delar och kompetenser kan beskrivas som en del av ”sambandskedjan”, där helheten är större än summan av varje enskild del.

Han menar att förändringar i en del av sambandskedjan kan få oväntade konsekvenser i en helt annan del av kedjan, antingen omedelbart, efter år eller till och med årtionden senare. Han befarar att när verksamheter splittras och kompetens renodlas och rycks ur sitt sammanhang så går något väsentligt förlorat.

– Vi förlorar förståelsen för att helheten är mer än summan av varje enskild del. Ledarhundens egenskaper samt extremt omfattande och speciell dressyr gör den till ett tryggt, säkert och effektivt förflyttningshjälpmedel, säger han och tillägger:

– Vi är den enda garanten för att ledarhunden kommer att finnas kvar över tid – och klassas som en tjänstehund.

Han understryker dock att man i dag har ett upparbetat samarbete med Myndigheten för delaktighet, MFD, som man tycker fungerar bra. MFD ansvarar för upphandlingen av ledarhundar samt är behjälplig med att formulera avtalen med leverantörer.

I sitt remissvar säger Myndigheten för delaktighet att man själva anser sig lämpade för uppdraget, och att man upplever att kompetensöverföringen fungerar bra. Både MFD och Camilla Waltersson Grönvall har kontaktats för kommentarer. 

För många med en synskada som innebär att de inte har ledsyn är ledarhunden ovärderlig för att ta sig runt ute i samhället. Den föreslagna förändringen har skapat oro hos flera intresseorganisationer runt om i landet. Foto: Kyrre Lien/TT

Svårt följa upp insatser för funktionshindrade


Myndigheten för delaktighet vill att statliga myndigheter prioriterar och utvecklar verktyg för att följa upp insatser och hur de påverkar personer med funktionsnedsättningar.

Myndigheten för delaktighet följer varje år upp de statliga myndigheternas arbete med den nationella strategin för funktionshinderspolitik. Den uppföljningsrapport som man publicerar i år identifierar flera utmaningar inom strategins prioriterade samhällsområden.

Medan man i rapporten konstaterar att arbetet med inkludering och jämlikhet har tagit viktiga steg framåt ser man samtidigt att det återstår en rad grundläggande utmaningar.

Inte minst visar årets uppföljning att flera aktörer har svårt att applicera det funktionshinderspolitiska målet, med jämlika levnadsvillkor och full delaktighet, på sitt kärnuppdrag. De flesta behöver också, menar man, vässa sin förmåga att följa utvecklingen för målgruppen inom sitt område.

Man konstaterar att det är svårt att följa utvecklingen av hur insatser når och påverkar personer med funktionsnedsättningar, och att de riskerar att drabbas hårdare än andra i rådande konjunktur och när otryggheten i samhället ökar.

Kontakta skribenten:
[email protected]

Ledarhunden som hjälp och stöd

Ledarhunden är en specialdresserad hund som arbetar för att personer med grav synnedsättning eller blindhet lättare ska kunna ta sig fram.

I januari 2021 fanns 261 ledarhundar i tjänst i Sverige.

Av förarna var då 150 kvinnor och 111 män. 74 procent av förarna är i arbetsför ålder.

Ledarhunden är tränad att väja för hinder av olika slag, hitta stolpar och trappor med mera.

Hunden genomgår flera månaders intensiv dressyrträning innan den som tvååring kommer till en förare.

Majoriteten av ledarhundarna är labradorer.

Ledarhunden kräver mycket av ledarhundsföraren: omsorg, lyhördhet, lång dressyr, en hel del motion och engagemang för att må bra och förbli det stöd den är tränad till.

Arbetet som ledarhund varar i regel i sex till sju år. När ledarhunden pensioneras är det möjligt att adoptera den.

Hunden får dock inte fortsätta att användas som någon typ av tjänstehund, utan ska få njuta av sin pension som sällskapshund.

Källa: Synskadades Riksförbund

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025