Hemmasittare är ett begrepp som blivit synonymt med elever som av olika anledningar inte förmår gå till skolan. Det kan handla om mobbning, social fobi eller en neuropsykiatrisk diagnos som gör det svårt att fungera i en stressig skolmiljö.
Ett problem när det gäller att vidta åtgärder för att hjälpa dessa barn och ungdomar att återgå till skolan är att ingen i dag vet hur många det faktiskt är som sitter hemma. Tobias Forsell, forskare vid institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid Umeå universitet, har forskat på svårigheterna för dessa elever. I det arbetet har han sett hur problematisk skolfrånvaro kan relateras till flera samverkande faktorer kopplade till eleven, familjen, skolan och kamraterna.
– Att erfara misslyckanden i klassrummet, att uppleva sig vara utanför gemenskapen eller att ha känslor av otrygghet bidrar till att eleven skyddar sig själv genom att undvika skolan. När frånvaron pågår över en längre period tillkommer vanligtvis faktorer som bidrar till att vidmakthålla frånvaron, säger han och fortsätter:
