Gemensam valuta i Latinamerika ses som orealistisk

Sydamerika: Förslag på gemensam valuta

Än så länge har Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva fått mer ris än ros för sitt förslag om gemensam valuta för Brasilien och Argentina. Bilden är från den 16 januari. Foto: Adriano Machado/Reuters


Planerna på en gemensam valuta i Latinamerika återuppstod den 23 januari, efter mer än ett decennium, då Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva tillkännagav sina planer vid en bilateral konferens i Buenos Aires i Argentina.


Den brasilianske presidenten – allmänt känd som Lula – lanserade idén om en gemensam valuta i Latinamerika som ett sätt för Argentina och Brasilien att inte längre behöva vara beroende av den amerikanska dollarn. Än så länge har Lulas förslag fått mer ris än ros.

Regionala analytiker ser inga ekonomiska fördelar med en gemensam valuta för Brasiliens del. Dessutom säger vissa att initiativet inte är ”realistiskt” utan menar att en gemensam valuta inte är möjlig med tanke på krassa realiteter som hög inflation och brister i regeringssamarbetet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!