Öland får en egen kammarmusikfestival
Sabina Sandri Olsson och Öland Chamber Players arrangerar internationell kammarmusikfestival. Foto: Länsmusiken/ Kalmar läns musikstiftelse


Den internationella kammarmusikfestivalen i Husvalla på Öland arrangeras 27-30 juli av nystartade kammarmusikföreningen Öland Chamber Players. Föreningen föddes ur det som ligger medlemmarna varmt om hjärtat – Öland och kammarmusik, berättar Sabina Sandri Olsson som är drivande. 

– Efter några års funderingar beslutade vi oss att det var dags för oss att kombinera dessa komponenter och skapa en kammarmusikförening på Öland, säger Sabina Sandri Olofsson.

Platsen för konserterna är Husvalla, en öländsk radby vid strandängarna utanför Föra på norra Öland. Här fanns lämpligt nog en lada med förnämlig akustik som passar till sommarkonserter. Efter en del anpassningar, exempelvis ett scenbygge, belysning och nytt golv, är det dags att välkomna de första konsertbesökarna i slutet av juli. 

På programmet står bland annat Faurés första pianokvartett, Griegs stråkkvartett i G-moll, Schuberts stråkkvartett i C-dur, Mozarts stråkkvartett nr 15 och Dvořáks pianotrio nr 4.

Sabina Sandri Olsson har samlat unga musiker från hela världen till sommarens kammarmusikfestival.

– Det är människor som jag fått kontakt med genom mina studier och genom konserter och festivaler där jag deltagit. Musikerna kommer från de bästa skolorna, är vinnare av internationella tävlingar och uppträder på några av de mest välkända konsertscenerna.

Öland Chamber Players filosofi är att dela med sig av musiken genom att inte bara spela de mest välkända styckena, utan att också ta med publiken på en resa till olika kompositörer och kompositioner som har blivit bortglömda. Samtidigt skapas också broar mellan klassisk musik och andra genrer som folkmusik och jazz. De har också skapat konserter speciellt riktade till barn.

I framtiden vill Öland Chamber Players också arrangera konserter under resten av året på olika intressanta platser på Öland.

Musiker:

Emilia Amper, Sverige, nyckelharpa
Olivier Blache, Frankrike, violin
Zéphyrin Rey-Bellet, Schweiz, cello
Sabina Sandri-Olsson, Sverige, cello
Colin Scobie, Skottland, violin
Manuel Vioque Judde, Frankrike, viola
Jeong Heum Yeon, USA/Sydkorea, piano