Även mildare fetma farlig vid covid-19
Folk på stranden i Florida den 7 juni 2001. Foto: Joe Raedle/Getty Images


Redan ett BMI på 30 bör betraktas som en allvarlig riskfaktor vid covid-19, enligt en ny studie. I dag går gränsen vid 40 och Socialstyrelsen öppnar för att riktvärdet kan behöva uppdateras.

Risken att drabbas av svåra komplikationer och livshotande andningsproblem vid covid-19 ökar markant vid ett BMI på 30. Det menar en grupp italienska forskare som har analyserat nästan 500 fall där patienter vårdats på sjukhus efter att ha smittats av det nya coronaviruset.

I dag går gränsen för när övervikt ska betraktas som en riskfaktor vid covid-19 vid ett BMI på minst 40 i stora delar av världen, däribland Sverige. Det värdet baseras på undersökningar som gjordes tidigt under pandemin, och som inte omfattade lika många patienter.

Det bör därför sänkas, skriver forskarna i sin studie som publiceras i tidskriften European Journal of Endocrinology.

Risk att underskatta

"BMI-gränsen bör omvärderas så att vi fångar upp de personer som löper högre risk att drabbas av en allvarligare infektion, och för att inte underskatta hur svåra konsekvenser en smittspridning kan få i samhället, i synnerhet i länder med högre andel fetma i befolkningen", säger Matteo Rottoli, läkare och forskare vid Universita di Bologna, i ett pressmeddelande.

Ett problem när det gäller att isolera övervikt som riskfaktor vid covid-19 är att personer med fetma ofta har följdsjukdomar som också kan förvärra sjukdomsförloppet, exempelvis högt blodtryck, diabetes och hjärtproblem. Men de italienska forskarna har kontrollerat för sådana faktorer och menar att deras studie visar att fetma utgör en oberoende riskfaktor, oavsett andra tillstånd, ålder och kön.

Behöver uppdateras

Urban Nylén, som är medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, meddelar i en skriftlig kommentar till TT att när Socialstyrelsen i april sammanställde den svenska listan över riskgrupper för allvarlig sjukdom vid covid-19 fanns indikationer på att redan övervikt, vilket är ett BMI på 25–29,9, innebär en tydlig risk. Men när det vetenskapliga underlaget som då fanns vägdes samman blev gränsvärdet ett BMI på 40, i linje med många andra länders riktlinjer.

"När nu ytterligare data kommer om risken med fetma stärker det förstås slutsatsen att övervikt är förknippad med allvarlig utveckling av covid-19. Data från sammanställningar och forskning tillkommer i snabb takt och det innebär att kunskapsunderlaget förbättras och att bedömningar och slutsatser kommer att behöva uppdateras framgent", skriver Urban Nylén till TT.

(Jörn Spolander/TT)

Fakta

Gränser för BMI

(TT)

BMI (Body Mass Index) är ett mått på förhållandet mellan kroppslängd och vikt som har tagits fram av Världshälsoorganisationen (WHO). Det ger en grov bild av en vuxen människas viktstatus.

BMI räknas ut genom att dividera kroppsvikten (kilogram) med kroppslängden (meter) i kvadrat.

Undervikt: BMI är under 18,5.

Normalvikt: BMI är 18,5–24,9.

Övervikt: BMI är 25–29,9.

Fetma: BMI är 30–39,9.

Grav fetma: BMI är 40 eller högre.

BMI tar inte hänsyn till hur stor del av kroppsvikten som utgörs av muskler respektive fett, eller hur fettet är fördelat i kroppen. Det kan leda till att exempelvis kroppsbyggare och elitidrottare får ett högt BMI som inte ger en rättvisande bild av deras hälsostatus. På motsvarande sätt kan mycket korta eller mycket långa personer få ett missvisande värde, och för barn fungerar formeln inte alls.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket