Ännu en svensk stad kan få böneutrop


Islamiska kulturföreningen i Karlskrona har ansökt om att fortsätta med böneutrop från minareten i Kungsmarken. I början av nästa vecka väntar man på besked från polisen, rapporterar SVT Nyheter Blekinge.

Däremot kommer inte polisen att tala med närboende trots kommunens uppmaning.

Det var i slutet av april som Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden lämnade yttrandet vidare till polisen.

Magnus Rothoff, gruppchef vid polisens rättsenhet, säger att den formella processen har i princip samma förutsättningar och villkor i Karlskrona som det beslut som man nyligen fattade vad gäller tillstånd till böneutropet i Växjö.

– Jag kan därför inte se att vi kan landa i en annorlunda slutsats den här gången, säger han till tv-kanalen.

Polisen kommer att begära en kompletterande uppgift från Karlskrona kommun innan man kan fatta det formella beslutet. Man kommer dock inte att följa kommunens skriftliga rekommendation att tala med de boende som berörs i området innan man fattar beslutet. I Växjö var det samma sak trots kommunens uppmaningar.

Magnus Rothoff säger att man saknar laglig grund för att göra det och det är också för resurskrävande, vilket skulle försena handläggningen.

Den islamiska kulturföreningen i Karlskrona började med böneutrop från högtalare redan i november förra året. Föreningen har dock missat att söka tillstånd och under tiden som handläggningen av ärendet pågår har utropen tillfälligt stoppats.

I dag finns böneutrop på tre platser i Sverige: Moskén i Karlskrona, moskén i Fittja i Botkyrka utanför Stockholm, och nu senast moskén i Araby i Växjö.

Förmodligen är Karlskrona inte den sista moskén som ansöker om att få böneutrop. Talespersonen för stiftelsen Växjö muslimer, Avdi Islami, vill ha utrop i fler moskéer runt om i Sverige.

– Vi vill ha utrop på fler platser. Det finns hur många muslimer som helst som är svenska medborgare, och som har samma rättigheter som alla andra, sade han tidigare till Dagen.

Förra veckan skrev Epoch Times i samband med att stiftelsen Växjös muslimer fick tillstånd till böneutrop i en moské i stadsdelen Araby att Katolska kyrkans Sankt Mikaels församling också kommer att skicka in en ansökan om klockringning. Det var en nyhet som Smålandsposten var först med.

Sankt Mikaels församling hade redan ansökt om klockringning för över 10 år sedan men fick nej då. Orsaken till avslaget var att det kunde störa villaområdet runt omkring kyrkan.

Ansökan om böneutropet i Växjö har väckt stor debatt runtom i landet. Miljökontoret i Växjö fick in hundratals negativa e-postmeddelanden. Efter att Fredrik Modéus, biskop i kyrkan, välkomnade ansökan om böneutrop på sin Facebook möttes han av många negativa kommentarer.

I en Sifo-undersökning som TV4 beställde svarade 60 procent att man bör förbjuda muslimska böneutrop. Samtidigt svarade 21 procent att de bör vara tillåtna.

Kommunalrådet Anna Tenje (M) sade tidigare till nyhetsbyrån att hon beklagar polisens slutsats att godkänna böneutropet i Växjö.

– Jag tror inte att böneutrop kommer att stärka integrationen i Växjö, utan snarare riskerar att dra isär Växjö ännu mer och bidra till fler motsättningar, sade hon till TT.

Karlskrona kommun har gett islamiska kulturföreningen klartecken till fortsatta böneutrop i Kungsmarken. Förutsättningen är dock att ljudet inte stör grannar i området. Det enda man väntar på nu är att få godkänt från polisen. Beskedet väntas komma i början av nästa vecka.