Polisen hinner inte utreda brotten
Foto: Maja Suslin/TT-arkivbild


I en artikel i Expressen framkommer det att polisen inte hinner med att utreda alla brott. Framför allt rör det sig om vardagsbrott som stöld, inbrott och personrån som man tvingas prioritera ned.

Var tredje svensk oroar sig för att utsättas för brott, visar Nationella trygghetsunderökningen av Brå, Brottsförebyggande rådet. Samtidigt som polistätheten har minskat har anmälningarna vad gäller vardagsbrott ökat. Enligt tidningen är polistätheten nu nere i 195 poliser på 100000 invånare.

– Vi hinner inte med dessa fall, det finns inte tillräckligt med personal. Fortsätter det så här så tappar vi allmänhetens förtroende och det är ju våra viktigaste arbetsgivare, Leif Lahti, polis och huvudskyddsombud i Gällivare, till Expressen.

Samtidigt har förtroendet för polisen minskat med 7 procentenheter under 2017.

I Malmö råder det personalbrist vad gäller poliser. Polisen Rickard Ekberg säger till tidningen att han tror att vardagsbrotten ökar på grund av att det är för få poliser som arbetar ute i områdena. För att få ned högen med vardagsbrott är man tvungen att ta in personal från yttre tjänst.

Expressen skriver i en annan artikel att bostadsinbrotten prioriteras ned av polisen. Enligt tidningen får 12 av 24 personer som anmäler inbrott vänta. Ibland rör det sig om flera timmar, men även upp till två dagar.

I Stockholm prioriteras också uppsökande verksamhet bort. Polisen Daniel Granström vid området Globen säger till Expressen att man inte har den närvaro som man skulle velat ha haft i området. Man hinner därför inte jobba mer brottsförebyggande vid Gullmarsplan än vad man velat.

Samtidigt framkommer det i artikeln att det bara är tre områden som är prioriterade och har tillräckligt med resurser i Stockholmsregionen: Rinkeby, Botkyrka och Södertälje. De andra områdena har svårt att få ihop sin verksamhet.

En person som fick erfara vad som kan hända när polisen får allt mindre resurser är Birger Jönsson i Forshaga. Två personer stal telefoner och annat i värde för cirka 10000 kronor. Jönsson lyckades dock fånga tjuvarna på film eftersom han hade övervakningskameror. Trots det lades förundersökningen ner.

– Lagstiftaren har kommit fram till att vi i sådana situationer ska spara resurser och lägga ner ärendet, har utredningschef P-O Forsman sagt, skriver Expressen.

Birger Jönsson har överklagat beslutet ”men inget händer”, säger han.

Lennart Paulsson, lokalpolisområdeschef, berättar för tidningen Mitt i man inte har resurser för att själva bekämpa narkotikaförsäljningen i den utsträckning man önskar, och blir därför beroende av att andra enheter ibland kan hjälpa till.

Nästan 80 procent av cirka 1800 poliser säger i en undersökning från Polisförbundet att den enhet där de arbetar i inte har tillräckligt med poliser för att genomföra det som förväntas av dem, skriver SvD.

I Sverige finns i dag cirka 20000 poliser, vilket betyder att det är färre än för några år sedan.

– Vi ser att polisbristen får allvarliga konsekvenser. Den påverkar både polisers arbetsbelastning och förutsättningen för poliser att göra ett bra jobb, säger Lena Nitz, ordförande i Polisförbundet, till Sveriges Radios Ekot.