Äldre i Västra Götaland dog av listeria från färdigmat – härifrån kom den


Sedan februari har flera äldre personer i Västra Götaland drabbats av bakterien listeria. Listeriautbrottet har en koppling till kylda enportionsrätter från en lokal matproducent, enligt ett pressmeddelande från Smittskydd Västra Götaland.

De drabbade är äldre människor eller har någon bakomliggande sjukdom. Flera dödsfall har förekommit. Samtidigt säger man att det är svårbedömt eftersom de drabbade också hade bakomliggande sjukdomar.

Man har gjort en omfattande utredning tillsammans med flera lokala myndigheter, Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket. Det man kommer fram till är att det finns en tydlig koppling till enportionsrätter från livsmedelstillverkaren Food Company i Lidköping AB under varumärket Kinnevikens mat och Lillesjö. Man har vid provtagning påvisat samma listeriatyp från mat och hos de sjuka.

Livsmedelstillverkaren har återkallat produkterna från marknaden. Det finns dock risk att konsumenter kan ha produkter kvar i kylskåp och frysboxar. I och med att det första fallet upptäcktes i februari kan smittan har förekommit i maten redan i januari, skriver man i pressmeddelandet.  

Enligt Food Company kommer listeriabakterien från en mosmaskin som man använt i produktionen. Den ska nu vara kasserad uppger företaget.

De produkter som återkallats rör främst köttbullar, kalvfärsbiff och fiskrätter som har bäst-före-datum mellan 2018-05-16 och 2018-05-25.

Food Company skriver i ett pressmeddelande att man ”tar händelsen på största allvar och kommer att implementera ett antal åtgärder för att dels förhindra att detta händer igen, men även för att försäkra oss om att bakterien är borta från vår produktion”.

Listeria är en bakterie som förekommer i vår omgivning. Den finns bland annat i vatten och tarmen hos många däggdjur, inklusive människan. Både människor och djur kan bli sjuka listeriabakterien. Listeriainfektion är en sjukdom som överföras mellan djur och människor.

Många människor får genom åren i sig stora mängder listeriabakterier men utan att bli sjuka. Bakterien är därför ofarlig för de flesta av oss. Den kan emellertid vara farlig för människor med nedsatt immunförsvar som gravida kvinnor, svårt sjuka och äldre personer.

Listeria är bakterier som kan växa i kylskåpstemperatur. Typiska livsmedel som kan leda till infektion på grund av listeriabakterier är därför livsmedelsprodukter med långa hållbarhetstider till exempel rökt och gravad lax, opastöriserade och pastöriserade dessertostar, färdigrätter och förpackade charkvaror som till exempel smörgåspålägg.

Att människor emellan smittar varandra förekommer mycket sällan, men en infekterad gravid kvinna kan överföra smitta till sitt barn via moderkakan.

 Antalet rapporterade listeriafall har ökat de senaste åren. Majoriteten av fallen är smittas inhemskt och tillhör äldre människor eller har dåligt immunförsvar på grund av en bakomliggande sjukdom eller någon annan orsak.

Genom tiderna har flera större utbrott inträffat internationellt. Sommaren 2001 inträffade ett utbrott i Sverige där ett 30-tal personer insjuknade efter att ha ätit ost. 2007 var det ett listeriautbrott i Norge på ett sjukhus. 17 personer drabbades, varav 3 personer dog. I Kanada inträffade ett utbrott 2008 med 57 fall, varav 23 avled.