Ytterligare två soldater i Chongqing dödade, läget mycket spänt
Ytterligare två kinesiska soldater dödades utanför ett hotell i Chongqing den 20 mars. (Bilden tagen av Chongqinginvånare strax efter dådet)


Sent på kvällen den 20 mars dödades ytterligare två soldater i den kinesiska staden Chongqing. Dagen innan hade en soldat som hade vakttjänst dödats på en marknadsplats. Den andra skjutningen inträffade vid Yuzhou-hotellet, rapporterade New Tang Dynasty TV. Alla text som kommenterade denna andra händelse har tagits bort från internet.

Invånare i Chongqing har klagat på den extrema säkerhetsnivå som råder i staden och att de måste ansöka om tillstånd för att ens gå och handla, annars blir de misshandlade av militär eller polis.

Det är mycket ovanligt med våld mot militär personal i Kina, så dessa två händelser efter varandra har skakat den kinesiska regimen. Händelsen har stämplats som en ”terroristattack” och ministern för offentlig säkerhet har personligen rest till Chongqing för att leda undersökningen. Nu kommer dessutom tecken på att detta, med rätta eller ej, länkas till det turbulenta politiska läget i Tibet.

Det finns motsägelsefulla och bitvis ifrågasatta uppgifter om att vittnen ska ha sett att gärningsmannen var mörkhyad, vilket tolkats som att han var endera tibetan eller uigur, men det har även sagts att han var maskerad, vilket skulle gjort det svårt att se hans hudfärg eftersom han knappast bar T-shirt i vinterkylan. Han ska även enligt uppgift ha burit en kniv, vilket ytterligare ska stärka bilden av att han är tibetan eftersom tibetaner ofta bär kniv som ett verktyg.

Singaporebaserade Zaobao.com har redan börjat sprida bilden att gärningsmannen var tibetan och att fyra tibetaner söks för morden, medan andra media antyder att gärningsmannen endera var tibetan eller uigur.

Hittills har ingen gripits för dåden, men det finns anledning att frukta att bilden av gärningsmannen som tibetan kan utnyttjas av den kinesiska regimen för att slå ner hårt på tibetaner.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14084/
http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/14099/