Vräkningsoffer protesterar mot myndigheternas gangstermetoder
300 vräkningsoffer från samhället Renjiazhuang, Shanxiprovinsen, satte upp banderoller utanför myndigheternas byggnad den 9 december. De säger att de fått löften men lurats av myndigheterna att ge upp sin hus; de nya bostäderna är mycket mindre och kvaliteten är också dålig. (Bild från en av källorna i artikeln)


Det har blivit allt vanligare i Kina att lokala myndigheter river folks hem, säljer marken till entreprenörer och medborgaren hamnar på gatan med tomma löften om kompensation.

Det här hände över 300 familjer i samhället Renjiazhuang i Shanxiprovinsen. Inom två veckor i juni 2008 hade alla hus i samhället rivits enligt de lokala myndigheternas plan som innebär ”omvandling av slumkvarter”.

Myndigheterna lovade dem att nya hus skulle byggas på ursprungsplatserna i form av 241 bostäder i Renjiazhuang och 98 längs med Xibeiyivägen. I själva återflyttningsavtalet skulle de nya husen vara lika stora som originalen.

Men det blev aldrig så enligt flera hundra bybor som protesterade utanför myndigheternas byggnad den 9 december. De kallade det en ”gangsteruppgörelse mellan myndigheterna”. De sade att man gett dem löften och lurat dem till att ge upp sina hem. De nybyggda husen levde inte upp till avtalet. De är mycket mindre och kvaliteten är också sämre.

Problemen började för över ett år sedan. Xia Wenge, Renjiazhuangbo, sade i november förra året, att byborna inte meddelades att de nybyggda husen var större än de ursprungliga, och att de måste betala 3085 yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor) för varje extra kvadratmeter. Om de inte betalade, skulle de inte få tillgång till sina hus.

– Varje hushåll tvingades betala stora summor pengar från 30000 till 300000 yuan, sade Xia.

Vid den tiden ville byborna titta på de nya husen, men säkerhetsvakterna stoppade dem, säger han.

Den 28 augusti meddelade avhysningskontoret att man skulle beslagta deras nya hus. Då fann de att deras nya hem var mindre än vad kontraktet utlovade och att kvaliteten var sämre än de tidigare husen.

Några bybor sade att deras gamla hus hade byggts av deras förfäder, och de flesta var tre eller fyravåningshus som upprustats för flera år sedan med tegelstenar och betong.

Byborna ifrågasatte också varför de lokala myndigheterna stämplat byn som ett slumområde.

En bybo klagade över att husväggarna inte var målade och att det inte fanns någon gräsmatta. Hallen var inte helt färdigställd och vatten läckte i badrummet och i hallen. Det fanns heller inget brandskyddsintyg eller kvalitetsintyg, sade han.

Byborna säger att de har protesterat flera gånger utanför Lianhus distriktsmyndighet angående den dåliga byggnadskvaliteten. Men ingen uppgörelse har erbjudits. Byborna känner hopplöshet och har därför blockerat vägen tre gånger för att få uppmärksamhet.

– Myndigheternas gangstermetoder har gjort oss fattiga. Så här långt har vi vräkningsoffer vägrat att acceptera de erbjudna husen. Vi kommer fortsätta att vädja, be myndigheterna att hålla sitt kontrakt, sade en bybo.

Epoch Times ringde Zhang Qin, chef för Lianhudistriktets omvandling av slumområden, för att höra om de vräkta familjernas återförflyttning. Personen som svarade sade att Zhang Qin har omplacerats till en annan enhet och avböjde ytterligare kommentarer.

Översatt från engelskan.

Läs kinesiska orginalartikeln