Volvos fackföreningar säger nej till Geely


Försäljningsavtalet för Volvo Personvagnar väntas bli undertecknat av representanter från Ford och det kinesiska företaget Geely söndagen den 28 mars, när Kinas vicepresident Xi Jinping gästar Göteborg.

I januari sade Zhejiang Geelys ägare och ordförande Li Shufu till svenska journalister, att utan fackens stöd är hela affären ett misslyckande.

Nu, i elfte timmen, kommer ett pressmeddelande från tre tjänstemannafack på Volvo Personvagnar, Sveriges Ingenjörer/Akademiker, Ledarna och Unionen. De skriver att de inte längre kan stödja Geelys köp av Volvo.

När facken den 5 februari gick med på affären hade de förbehåll. De ville veta om Geely hade tillräckligt med kapital för att driva Volvo i framtiden. De vill även att en kompetent ledning inklusive vd och styrelse presenteras innan affären avslutas och vilka de stora investerarna i denna affär är, skriver de i pressmeddelandet. Men det har varit knäpptyst från både Ford och Geely.

”Med denna totala avsaknad av information kan vi idag inte ge vårt stöd till att affären genomförs” skriver de tre tjänstemannafacken.

Nu återstår att se vad Li Shufus uttalande är värt nu när tre Volvofack säger nej till affären.