Vita hästens tempel, del 2
Vita Hästens Tempel, Kinas äldsta tempel, etablerades under kejsare Ming under Östra Han-dynastin. (Foto från internet)


Ursprungsbuddhismens plats i Kina ligger cirka 10 km från staden Luoyang i östra Kinas Henanprovins. Där finns Vita hästens tempel.

De två äldre munkarna She Moteng och Zhu Falan predikade i Vita hästens tempel och slutförde gemensamt översättningen av det 42 kapitel långa Sutran, den första kinesiska versionen av de buddhistiska skrifterna. Efter att She Moteng gick bort fortsatte Zhu Falan att översätta ett antal skrifter.

Deras översättningar blev alla klenoder i den stora salen där de fanns för munkarna att dyrka. Det sades att när buddhistmunkar dyrkade skrifterna, under den Norra Wei-dynastin (386-534), lystes plötsligt skriften upp av fem färgade lysande ljus vilka lyste upp den stora salen. Ännu mer häpnadsväckande var att bilden av en Buddha blev synlig i ljusstrålarna.

När Tangdynastins kejsarinna Wu Ze Tian (624-705) regerade var Vita hästens tempel mycket populärt, och mer än 1000 munkar bodde där. Men templet skadades ordentligt under An Si-upproret (755-763) och även när Huichang bekämpande buddismen (840-846).

Först senare hittades ruinerna av det skadade Vita hästens tempel och trasiga inskriptioner på stenar. Reparationen av templet genomfördes senare av Sung-dynastin kejsare Taizong (939-997), Mingkejsaren Jiajing (1507-1567) och Qingdynastin kejsare Kangxi (1662-1722).

Under Kulturrevolutionen (1966-1976) ledde den lokale partisekreteraren bönderna att plundra och skövla templet i ”revolutionens” namn. De 1 000 år gamla Arhat-statyerna i lera förstördes. Skriften Beiye som var 2000 år gammal brändes och Jadehästen, en unik skatt, slogs i bitar.

När den kambodjanske exilkungen Sihanouk begärde att få betyga sin vördnad vid Vita hästens tempel flera år senare, beordrade Kinas dåvarande premiärminister Zhou Enlai att den Beiye-skrift som förvarades i kejsarpalatset i Peking och statyerna av de 18 Arhats, som skapades under Qingdynastin och förvarades i Azurmolnens tempel i Peking, skulle transporteras till Vita hästens tempel. Templet renoverades och en ny väg dit anlades. Situationen var räddad.

Vita hästens tempel upptar 47 840 kvadratmeter och innehåller mer än 100 tempel ligger i rad. De stora hallarna ligger i en central linje från söder till norr och från porten in till berget finns följande: De himmelska kungarnas sal, de stora Buddhornas sal, Mahaviras sal, Vägledningens sal, och Buddha Pilus sal.

I centrum av den stora Buddhans sal finns det en stor staty av Buddha Sakyamuni som är flankerad av två av sina lärjungar, Jiaye och Ananda, och figurer av Manjusri och Samantabhadra.

I sydöstra hörnet av salen hänger en gjutjärnklocka från Mingdynastin som väger 2,5 kilo. Det sades att under blåsiga nätter eller uppfriskande tidiga mornar, hördes ljudet från klockan ett tiotal kilometer därifrån, och den stora klockan som hängde i stadens Östra Avenues klocktorn kunde svara, eka. Scenen skulle kunna beskrivas som ” klockan genljuder fram till Buddhas palats och neråt för att förvåna spökena i helvetet”.

Efter salen med den stora Buddhan ligger Mahaviras sal, där Sakyamuni, Amitabha och Medicin-Buddha är omgivna av 18 Arhats som alla har olika poser och uttryck. Statyerna är mycket värdefulla eftersom de tillverkades med utsökta hantverkskunskap, vilken använde silke och hampa i Yuan dynastin (1271-1368).

Efter Mahaviras sal kommer Vägledningens sal och slutligen Buddha Pilu sal. Pilu salen byggdes under Tangdynastin (618-907), som dyrkar Buddha Pilu, Buddha Sakyamunis rena dharma kropp. Här står Bodhisattvas Manjusri och Samantabhadra på två sidor. Monumentet bakom salen har den 42 kapitel långa Sutran ingraverat.

I det sydöstra och sydvästra hörnet av Vita hästens tempel finns She Motengs och Zhu Falans gravar. Cirka 200 meter sydost om templet finns det ett torn som är nästan 24 meter högt med 13 lager av tegel, som kallas Qi Yun tornet. Det ursprungliga namnet på tornet är Jiashelita tornet. Det byggdes under Tangdynastin, förstördes under Songdynastin (960-279) och återställde under Qin-dynastin (1115-1234).

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35333/

Artikeln kompletterad med avsnitt om kulturrevolutionen (Ur Nio kommentarer om kommunistpartiet, 6:e kommentaren: http://www.epochtimes.se/nio-kommentarer-om-kommunistpartiet.html)