I egenskap av FN:s generalsekreterare lyckades Dag Hammarskjöld uträtta imponerande mycket. Faktum är att han anses vara den mest framgångsrika generalsekreteraren genom alla tider – den som definierade FN:s roll.
Hammarskjöld förändrade FN:s organisation, gjorde den effektivare, medlade i efterkrigstidens största konflikter och tog initiativ till FN:s fredsbevarande styrkor.
Dag Hammarskjöld föddes den 29 juli 1905 i Jönköping som det yngsta barnet i en familj med tre betydligt äldre bröder. Fadern Hjalmar Hammarskjöld (1862–1953) var vid sonens födelse Sveriges justitieminister och missade den stora begivenheten eftersom han befann sig i Karlstad, där han ingick i en delegation som förhandlade med norrmännen om unionsupplösningen. Hjalmar Hammarskjöld hade tidigare arbetat som professor i privaträtt vid Uppsala universitet, och 1907 utsågs han till landshövding i Uppsala län. Den unge Dag kom därför att till stor del växa upp på Uppsala slott, som är landshövdingens residens. År 1914 blev Hjalmar Hammarskjöld vald till statsminister i en konservativ ämbetsmannaregering. Detta efter att Karl Staafs liberala regering valt att avgå efter Gustav V:s omtalade borggårdstal.