Våldsamma protester i Mongoliet
Mongoliets tidigare kommunistparti MPRP:s huvudkontor i Ulan Bator stacks i brand av anhängare till Demokratiska partiet under protester mot påstått valfusk. (Foto: AFP)


I går utbröt våldsamma protester i Mongoliets huvudstad Ulan Bator som en reaktion mot att det regerande socialistpartiet MPRP utropat sig till segrare i parlamentsvalet i söndags.

Demonstranter och polis drabbade samman och regeringen har utlyst undantagstillstånd. Militär och gränspolis har tillkallats för att stärka polisen i Ulan Bator.

Enligt uppgifter har fem personer dödats och minst 300 skadats, bland dem flera poliser. I ett pressmeddelande uppmanar nu Amnesty International såväl myndigheter som demonstranter att avstå från ytterligare våld. Amnesty uppmanar regeringen att ge tydliga instruktioner till säkerhetsstyrkorna att undvika övervåld och att inte använda undantagstillståndet som en ursäkt att kränka mänskliga rättigheter.

– Så snart situationen har lugnat ned sig måste en opartisk utredning kring dödsfallen genomföras och de skyldiga ställas till svars, detta måste även inkludera poliser om de har använt övervåld. De demonstranter som har gripits bör ställas inför rätta och få en korrekt rättegång om de misstänks för brott, annars ska de släppas fria, säger Amnesty.