Vägrar se sin stad slaktas i tysthet
Den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) håller den syriska staden al-Raqqa i ett järngrepp. Men extremisterna utmanas av en grupp modiga aktivister som jobbar för att sprida information i syfte att motverka IS propaganda. (Foto: AP/TT-arkivbild)


Flera av deras kollegor har mördats för att de försöker berätta sanningen om livet i jihadistgruppen IS självutnämnda huvudstad. Men aktivistgruppen ”al-Raqqa slaktas i tysthet” vägrar låta sig stoppas. Nu får aktivisterna årets pressfrihetspris.

Innan revolutionen var al-Raqqa en helt vanlig syrisk stad där invånarna brottades med typiska problem som låga löner, arbetslöshet och politisk repression. Men när Islamiska staten (IS) tog kontrollen i början av 2014 förändrades allt. Jihadisternas extremt stränga tolkning av islamisk lag har förvandlat staden till en främmande plats, med halshuggningar, piskstraff och ett utbrett kvinnoförtryck.

– Allt är förbjudet. Staden är död, där finns inte längre något liv. IS har stängt ner allt och begår fruktansvärda brott mot civila, säger Abdalaziz Alhamza, talesperson för ”al-Raqqa slaktas i tysthet” (RBSS).

Vill ge motbilder till IS

Under revolutionen kämpade Abdalaziz Alhamza mot Assadregimen tillsammans med andra aktivister. När IS förvandlade deras hem till huvudstad i sitt självutnämnda kalifat skiftade de fokus och RBSS föddes i syfte att upplysa omvärlden om vad som pågår under IS stränga kontroll.

Nu tilldelar Reportrar utan gränser gruppen årets pressfrihetspris och beskriver dess arbete som ”en journalistisk ljuspunkt i ett annars helt mörklagt land”. Men det är ett arbete som sker till ett mycket högt pris. Flera av gruppens aktivister har mördats.

– IS vill inte att någon ska få reda på vad som händer i al-Raqqa. De vill bara sprida sin egen propaganda i syfte att rekrytera ett stort antal människor, säger Alhamza, som själv flytt från staden.

Hotas till livet

Men jihadisternas tentakler når långt utanför det så kallade kalifatet. I Tyskland hotas Abdalaziz Alhamza varje dag. Flera av hans kollegor har mördats i Turkiet. Och inne i al-Raqqa riskerar 17 aktivister sina liv för att dokumentera situationen, vilket gjort att RBSS nu är den viktigaste motkraften till IS väloljade propagandamaskineri.

Enligt Alhamza har IS släppt en video där de visar bilder på aktivister som mördats och i vilken jihadisterna lovar att hitta och döda de resterande medlemmarna, oavsett var i världen de befinner sig.

-Vi har förlorat många vänner, kollegor och familjemedlemmar men IS kan inte stoppa oss. Det är vi som är al-Raqqas folk och om inte vi gör det här för vår stad så kommer ingen att göra det. Vi kommer inte att sluta förrän IS dödat oss alla.

Tomt på gatorna

Alhamzas vänner som är kvar i al-Raqqa beskriver den som en spökstad. Civilbefolkningen vågar sig knappt ut på gatorna och när de gör det är det ofta innan soluppgången. Många går sysslolösa och har bara pengar till det allra nödvändigaste för att överleva.

Men det är inte bara IS som sprider skräck i staden. Nästan dagligen flyger stridsplan över hustaken, i jakt på jihadisternas gömställen.

– Många civila dödas i flygattackerna i de centrala delarna av staden. Förra månaden dog fler av flygbombningarna i al-Raqqa än av IS. Människor håller sig inomhus, de är rädda för IS och rädda för flygattackerna, säger Abdalaziz Alhamza och konstaterar:

– Det är den värsta platsen på jorden.

Fortsätter kampen

 Abdalaziz Alhamza är en av medgrundarna till aktivistkollektivet "al-Raqqa slaktas i tysthet". Han hotas till livet varje dag, trots att han befinner sig i Tyskland. (Foto: Privat/TT)

Abdalaziz Alhamza är en av medgrundarna till aktivistkollektivet ”al-Raqqa slaktas i tysthet”. Han hotas till livet varje dag, trots att han befinner sig i Tyskland. (Foto: Privat/TT)

Trots mörkret och motgångarna tror ändå Abdalaziz Alhamza att situationen i Syrien kommer att bli bra, en dag. Men även om IS besegras ser han framtida utmaningar.

– För oss är inte IS det största problemet, utan extremisternas ideologi. De har spridit den bland civilbefolkningen, vilket kan leda till att vi snart har en ny generation IS. Vi måste bekämpa ideologin, och vi kommer att fortsätta göra det och kämpa tills al-Raqqa är befriat.

Flera har mördats av IS
Den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS) utropade i juni 2014 al-Raqqa till huvudstad i sitt självutnämnda kalifat, några månader efter det att den tagit kontroll över staden som ligger i norra Syrien.
En grupp unga aktivister som kämpat mot Assadregimen under den syriska revolutionen beslutade sig då för att bilda ”al-Raqqa slaktas i tysthet” (RBSS) med syfte att rapportera om de brott som begås mot civilbefolkningen i staden.
RBSS säger sig inte ha några band till vare sig politiska eller militära grupper. Flera av dess medlemmar har mördats. I dagsläget säger sig gruppen utgöras av 17 aktivister inne i staden och tio utanför.
Källa: RBSS
Årligt pressfrihetspris
Reportrar utan gränser delar ut sitt årliga pris på FN:s världsdag för pressfrihet för att hedra personer som kämpar för det fria ordet runt om i världen.
I år går priset till kollektivet ”al-Raqqa slaktas i tysthet” vars aktivister finns på plats i och utanför Syrien och som vill ge en motbild till extremistgruppen Islamiska statens propaganda i al-Raqqa som den utropat till sin huvudstad. Enligt motiveringen får gruppen priset för att den ”med stor risk för sina egna liv, är en journalistisk ljuspunkt i ett annars helt mörklagt land.”
Syrien återfinns på plats 177, av 180 länder, på Reportrar utan gränsers årliga pressfrihetsindex. Situationen för journalister i landet bedöms som mycket svår.
Källa: Reportrar utan gränser