Utbrott av mjältbrand i två kinesiska provinser
Bybor från Ganmazhen i Lianyungang, Jiangsuprovinsen, har smittats av mjältbrand från en infekterad ko. Byn stängdes av och smittade personer isolerades i ett närliggande sjukhus. (Weibo.com)


Flera dussin människor i två provinser i Kina behandlas för mjältbrand, en ofta dödlig sjukdom som smittar via infekterade djur. En by i östra Kina är i karantän.

Omkring tio personer har fått diagnosen mjältbrand och isolerades, enligt bybor i orten Ganmazhen, nära kuststaden Lianyungang, Jiangsuprovinsen.

En bybo med efternamnet Wang berättade för Epoch Times att de flesta av de smittade är kvinnor. Han sade att de sjuka kossorna ska ha varit källan till utbrottet och beskrev symptomen som ”röda fläckar över hela deras kroppar”, som sedan utvecklades till blåsor och blev därefter svarta.

Bybor hörde talas om utbrottet för en vecka sedan, och det bekräftades senare att det rörde sig om mjältbrand, sade Wang.

Gao, en annan bybo i Ganmazhen, berättade för Epoch Times att byn har stängts av och smittade har isolerats i ett närliggande sjukhus. Byborna vågar inte äta nötkött av rädsla för att smittas av sjukdomen.

En mikroblogg i Kinas webbportal QQ fick över 40 000 svar, de flesta av dem från Shanghai, som gränsar till Jiangsuprovinsen där utbrottet skedde. Folk varnade varandra att inte äta ute och att undvika nötkött.

Bybor i Ganmazhen dödade en sjuk ko som hade transporterats dit från en annan provins, enligt en artikel i Beijing News, som återpublicerades i webbportalen Sina i slutet av juli.

Sju av tio personer började få blåsor på huden och andra symptom. Men vid den tiden var det bara två som fick diagnosen mjältbrand och hade symptom inklusive blåsor och svartliknande sår på huden. Fem isolerades i Lianyungang sjukhus nummer fyra. Alla tio bybornas hem desinfekterades, enligt artikeln.

Ytterligare ett utbrott av mjältbrand inträffade i Xiuyan och Haicheng i nordöstra Liaoningprovinsen, enligt den officiella provinswebbsidan. Fram till 10 augusti har 21 fall rapporterats varav tre är bekräftade och 18 misstänkta fall.

Alla 21 patienterna har isolerats vid Anshansjukhuset för epidemiska sjukdomar. Epidemin spred sig genom kontakt med bakterier när sjuka kor slaktades, säger provinswebbsidan.

Mjältbrand är en bakteriell infektionssjukdom som kan bilda skadliga sporer. Vanligtvis drabbas människor av sjukdomen vid direktkontakt med infekterade djur, oftast kor och andra boskapsdjur.

Sjukdomen sprids inte människor emellan, men kan föras vidare vid kontakt med sporer från infekterade djurprodukter som kött och päls, enligt det amerikanska smittskyddsinstitutet (U.S. Center for Disease Control).

Översatt från engelska.