USA lättar på visumkraven för kineser
(Foto: Justin Sullivan/Getty Images)


Enligt Hongkongtidningen Wen Wei Pao har kinesiska myndigheter meddelat att China Travel Agency (CNTA) och USA:s handelsdepartement kommer att sluta ett avtal mot slutet av året som ska göra det lättare för kineser att få visum till USA.

Enligt rapporten kommer kineser inom en snar framtid inte vara hänvisade till affärsvisum vid resor till USA. Under sitt besök i Kina förra året sade sekreteraren för USA:s handelsdepartement Carlos Gutierrez, att det ökade antalet kinesiska turister som reser till USA kommer hjälpa till att utjämna handelsbalansen mellan länderna. Turistindustrin har en viktig roll att spela i den amerikanska ekonomin och Kinas bilaterala handelsrelationer. Både Kina och USA har inlett diskussioner för att nå en överenskommelse gällande turism.

Enligt en initierad källa inleddes förhandlingar mellan kinesiska och amerikanska myndigheter förra året. Under det andra mötet vid US-China Strategic Economic Dialogue i maj skrev länderna under en överenskommelse. Representanter diskuterade frågan om att lätta på visumbegränsningarna för kinesiska turister i USA.

Samma källa uppgav att båda sidor ännu diskuterar att lätta på kraven för att få visum. Om man kan nå en uppgörelse uppskattas att flera miljoner fler kineser kommer besöka USA varje år.

– Det är inte lätt för kinesiska turistgrupper att få visum till USA. Sex av tio som söker nekas visum. 2005 beviljades bara 230 000 kineser visum till USA, medan 2,5 miljoner fick visum till europeiska länder. Olika orsaker, såsom den tröskel av krav och omständigheter vilka måste uppfyllas gör det mycket svårt för kinesiska reseföretag att lagligt organisera gruppresor till USA, sade Bao Huailu, VD för den USA-baserade resebyrån Vientiane.

Enligt en undersökning på Pekingbaserade sina.net ansåg 72% av de tillfrågade med kinesiska pass att USA och Kanada var de svåraste länderna att få visum till.

Under senare år har europeiska länder dragit till sig stora mängder kinesiska turister. Flera lobbygrupper inom turistindustrin har satt press på USA:s regering och man har lättat på kraven för att få visum för att stimulera tillväxt inom turistindustrin.

Enligt officiella siffror reser 300 000 kineser till USA varje år. Under turistsäsongen spenderar dessa sammanlagt 1,5 miljarder dollar. De två länderna har emellertid inte skrivit under ”Tourism Destination Agreement”. Kinesiska medborgare reser huvudsakligen till USA via resebyråer och organiserade resor, eftersom det är så svårt för en enskild person att få inresevisum. Mängden kinesiska besökare till USA har aldrig varit stor.

Även om USA ännu inte öppnat dörren för individuella resor för kineser till USA har turistnäringen redan börjat känna doften av en väldig ekonomisk möjlighet.

Stora resebyråer i USA har skrivit under överenskommelser med China Youth Travel Agency och China Travel Agency för att hjälpa till med att organisera kinesiska charterresor i USA.

Los Angeles etablerade förra året ett turistkontor i Peking. Dess arbetsområde innefattar de tre stora områdena Peking, Shanghai och Guangzhouprovinsen.

Enligt en beräkning som presenterades av Los Angeles borgmästare Antonio Villaraigos kommer antalet kinesiska turister som besöker Los Angeles att öka med mellan 50 och 100% när USA lättar på visumreglerna.

– I samband med öppnandet av Los Angeles-turistbyrån i Peking kommer många fler kineser resa till Los Angeles. Den lokala turistindustrin kommer att konkurrera om de kinesiska turisterna, som kommer få bättre service. Mer pengar kommer att flöda in i USA:s ekonomi. Alla vinner på det, sade Bao Huailu.

Översatt från version