Upploppen i London fortsätter
Brandmän undersöker det utbrända skalet av en mattbutik på High Road i Tottenham i norra London den 7 augusti. (Foto: Leon Neal/AFP/Getty Images)


För tredje dagen i rad fortsatte under söndagen oroligheterna i norra London med ungdomsgäng som plundrade och satte eld på byggnader i raseri mot Londons poliskår. Våldet triggades av att polisen den 4 augusti skjutit en ung man i Tottenham till döds.

Kravallerna startade på lördagsnatten i Tottenham och på söndagen och måndagen hade förstörelsen och attackerna mot butiker och polisbyggnader spridits till nio andra områden, framförallt i norra London. Extra polisstyrkor har satts in runt om i staden i ett försök att dämpa det eskalerande vålet.

Den 29-årige mannen dog i samband med att polisen stoppade hans bil för att utföra en arrestering. En eldstrid utbröt i vilken mannen dödades och en polisman fick en en kula i sin radio vilket sannolikt räddade hans liv.

Den oberoende polisklagomåls-kommissionen (IPCC) utreder nu den unge mannens död.

– Beskjutningar med dödlig utgång är mycket ovanlig inom polisen och det är förståeligt att det leder till betydande reaktioner hos allmänheten när det väl sker, sade IPCC-kommissionären Rachel Cerfontyne i ett uttalande dagen efter händelsen.

Boende i Tottenham och i de nio andra områdena är arga över vad de kallar overksamhet hos polisen i samband med dödandet av 29-åringen.

Londonpolisen har kritiserats för sin bristfälliga hantering av situationen efter lördagnattens upplopp i Tottenham. Över 50 personer arresterades i samband med händelserna och omkring 25 poliser har skadats enligt information från polisen själv.

Under lördagsnatten började demonstranter marschera från Broadwater Farm – platsen för de dödliga upploppen 1984 – till Tottenhams polisstation på High Road. Omkring klockan åtta på kvällen sattes två tomma polisbilar i brand cirka 180 meter från stationen. Upploppen eskalerade och snart tändes brandbomber och man började kasta gatsten på polis och byggnader. Ett snabbköp och en mattbutik sattes i brand vilket tvingade familjerna som bor i huset att fly från sina hem i bara nattkläderna.

I en park nära tunnelbanestationen Hale slogs butiksfönster in av folkmassorna. Vittnen rapporterar att människor körde in med bilar och kundvagnar till butikerna och fyllde dem med stulna varor.


Upplopp i London den 7 augusti. (Foto: Jaya Gibson/The Epoch Times)

Upplopp i London den 7 augusti. (Foto: Jaya Gibson/The Epoch Times)

På söndagen vandaliserades en sportaffär, ett McDonalds och en cykelaffär i Brixton och i Leyton, enligt tidningen the Londoner.

Parlamentsledamoten David Lammy som själv bor i Tottenham befann sig på söndagsmorgonen på High Road. I en intervju med BBC ifrågsatte han varför polisen inte stoppat sammandrabbningarna i ett tidigt skede och nämnde att folk från andra områden senare anslutit sig till kravallerna vilket ökat våldet.

I ett svar mot kritiken sade polisens befälhavare Adrian Hanstock att man varit helt oförberedd på händelserna som utbröt på lördagsnatten.

– Det fanns inget som tydde på att protesterna skulle öka till den grad av kriminalitet och våldsamheter som vi sett. Vi tror att vissa element som inte varit inblandade i den inledande vakan, tog tillfället i akt att orsaka oordning, sade han.

Det brittiska inrikesministeriet har också fördömt våldet. ”Denna brist på hänsyn för allmänhetens säkerhet och egendom är helt oacceptabelt och Metropolitanpolisen har mitt fulla stöd i att återställa ordningen.”

Tottenham har den högsta arbetslösheten i London och är ofta en plats där gängvåld bryter ut. I området råder även raskonflikter, särskilt mellan polisen och den stora afro-karibiska befolkningen.

1984 dödades en polisman och två andra personer sköts i det så kallade Broadwater Fram-upploppet. Polisen kritiserades då för att ha varit för tungt rustad med 500 kravallpoliser som använde tårgas mot folkmassorna.

Våldsamheterna då utbröt efter att en svart kvinna dött av hjärtattack när polisen gjorde en husrannsakan i hennes hem. Detta var under en tid då spänningen var hög mellan den svarta befolkningen och den 90 procent vita polisstyrkan.

Brixtondistriktet i södra London, dit upploppen nådde i söndags natt, har tidigare också utsatts för liknande händelser. Den multi-etniska befolkningen där såg stora upplopp 1985 och 1981. Det senare startade då polisen sköt Dorothy ‘Cherry’ Groce, en svart kvinna som bodde i området.

Översatt från engelska