Ung tibetan dödad i polisförvar


Den 20 januari greps en ung tibetan från Changdu av Zuogong-länets allmänna säkerhetsbyrå efter att han deltagit i en demonstration som krävde tibetansk självständighet och att Dalai Lama ska återvända. Den 23 januari dödförklarades han efter att ha utsatts för svår misshandel.

The Tsawa Community, en tibetansk organisation med högkvarter i Dharamsala i Indien sade den 27 januari att Pema Tsepak deltagit i en fredlig demonstration förra veckan i Zuogong-länet och greps av myndigheterna. Han misshandlades under förhöret och avled som ett resultat av detta.

Det var på eftermiddagen den 20 januari som Pema Tsepak och två andra unga tibetanska män protesterade genom att hålla upp den tibetanska nationalflaggan med snölejonet och banderoller och ropade slagord som ”självständighet för Tibet”, ”låt Dalai Lama återvända till Tibet” och ”sluta kränka trosfriheten”. De marscherade runt och delade ut flygblad i Zuogong-länet. Polisen grep dem och förde dem till den lokala allmänna säkerhetsbyrån. Enligt uppgift misshandlades Pema Tsepak allvarligt under förhöret.

Enligt Voice of Tibet i Norge sade de lokala tibetanerna att Pema Tsepak fick svåra inre skador på bland annat njurarna. Myndigheterna skickade honom till Zuogongs folksjukhus för akutsjukvård, och de skickade honom snabbt vidare till Changduregionens folksjukhus. Han dog den 23 januari som ett resultat av de allvarliga skadorna. Myndigheterna informerade familjen om att de borde komma till Changdu då han skulle kremeras, men man vägrade obducera kroppen.

Radio Free Asia ringde Zuogongs folksjukhus och Changduregionens folksjukhus den 27 januari men ingen svarade.

Man ringde även allmänna säkerhetsbyrån i Zuogong och frågade det tjänstgörande befälet om Pema Tsepak. Befälet sade att han inte kände till incidenten och förnekade att byrån gripit några tibetaner från demonstrationen.

Förutom Pema Tsepak och de två tibetanerna som gick med honom grep polisen även fyra andra tibetaner, varav en kvinna. Av de totalt sju gripna tibetanerna dödades som sagt Pema Tsepak, tre släpptes, en sattes i fängelse i Zuogongs länsfängelse för att ha tillverkat snölejonflaggorna. De sista två skickades till Changdus regionsfängelse.

Voice of Tibet rapporterade att exiltibetanerna i Dharamsala höll en ljusvaka den 27 januari för att sörja Pema Tsepak och andra tibetaner som dödats av den kinesiska regimen.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/content/view/11092/