Tusentals partikadrer ska "upprätthålla stabilitet" inför partikongressen
Kinesiska paramilitära kadrer undervisas i teorin om "Three Represents" i Guangzhou den 20 november 2002. (Foto: AFP)


I ett påfallande dyrt försök att ”upprätthålla stabilitet” på den kinesiska landsbygden har omkring 15 000 partikadrer i Hebeiprovinsen beordrats att lämna sina vanliga arbetsplatser i staden och flytta in i 5 000 olika byar. Det massiva projektet började den 10 februari, enligt en artikel i Beijing News.

Kadrerna ska bo i byarna de kommande åtta månaderna, med allt vad det innebär gällande kost och logi. Hebeis provinsregering har avsatt 250 miljoner yuan som en del av ”partitjänstemännens arbetsbudget” för att betala kadrernas omkostnader.

Byarna har dessutom lovats 500 miljoner yuan, som en del av en ”projektinitieringsbudget”. Kadrernas uppgift i byarna är att ”upprätthålla social stabilitet” och se till att det inte inträffar några storskaliga folkresningar inför den 18:e partikongressen i oktober. De förväntas kunna avsevärt sänka antalet klagomål till provinsregeringen och till Peking, och även, som det heter, ”hjälpa byborna att utveckla deras ekonomi”.

Om det förekommer några försök från någon av byarna till att driva något ärende kommer de ansvariga tjänstemännen att bli av med sin chans att tävla om att bli den ”avancerade gruppen”. Om det blir storskaliga protester eller uppror ”kommer arbetsgruppen inte bara att hållas ansvarig, utan de ursprungliga arbetsenheterna kommer också avkrävas en förklaring”.

Wen Zhao, som är politisk kommentator på New York-baserade New Tang Dynasty Television, sade till Epoch Times att det är en fråga om tid och plats. Eftersom Peking ligger i Hebeiprovinsen, och den 18:e partikongressen ska hållas i oktober, kommer partitjänstemännens högsta prioritet under denna politiskt känsliga tid vara att hindra varje tänkbar incident.

– Syftet med att tjänstemännen ska bo i byarna från februari till oktober är att ”stabilisera basen”. Eftersom byborna ständigt övervakas kommer de att kompenseras ur specialbudgeten. Den budgeten kan användas för att lösa tvister på ett tidigt stadium, sade Wen.

Människorättsaktivisten Hu Jun sade till Epoch Times att det inte bara är Hebei, utan att hela landet, inklusive Xinjiang, som nu genomgår vad han kallade ”stabilitetsvansinnet”. Administrativ personal kan inte ta hand om sina vanliga sysslor medan alla försöker ”upprätthålla stabiliteten”, sade han.

Denna stabilitetsexcercis har lett till en hel del kommentarer på nätet. Nästan 13 000 kommentarer lämnades på Beijing News -artikeln på det sociala forumet Sina Weibo samma dag den kom ut. En användare från Shenzhen kommenterade på vad han tyckte var den bittra ironin i situationen: ”250 miljoner yuan! Hur många skolbussar kunde man köpa för de pengarna till barn i fattiga områden? Skamligt!”

Översatt från engelska