Tunisiens president flyr landet
Tunisiens nye interimledare: Fotot som är taget från statliga tv:s Kanal 7 visar Tunisiens premiärminister Mohammed al-Ghannoushy som talar till nationen den 15 januari. Al-Ghannoushy tillkännagav att han hade tagit över som interimpresident efter att Zine El Abidine Ben Ali flytt landet (Foto: Mladen Antonov/Getty Images )


Tunisiens president Zine al-Abidine Ben Ali har flytt landet i ett militärflygplan, efter att ha upplöst parlamentet och tidigare under fredagen förklarat att undantagstillstånd råder. Hans flykt kommer efter en månad med gatudemonstrationer i huvudstaden Tunis och andra städer, demonstrationer som har intensifierats under de senaste dagarna.

I ett tv-tal från presidentpalatset i Kartago tillkännagav premiärminister Mohammed al-Ghannoushy att han hade tagit över ledningen för landet.

– Från och med nu kommer jag att ha ansvaret för alla presidentämbetets plikter, sade al-Ghannoushy, enligt citat i Al Arabiya. Han sade att han hade ombetts bilda en ny regering i egenskap av interimspresident.

Tillsammans med 69-åringen stod talmän från båda kamrarna – deputeradekammarens talman Fouad Mebazaa och senatens talman Abdallah Kallel.

Enligt ett ReTweet från sultan Al Qassemi, kolumnist för Förenade Arabemiratens engelska tidning The National, kunde planet med Ben Ali följas med hjälp av flightradar24.com och det flög över Libyen 18.40 lokal tid. Men slutdestinationen är inte känd.

Ben Alis hustru, Laila Ben Ali, och två barn flydde ur landet redan den 11 januari, och det ryktas att de var på väg mot Malta eller möjligen på väg att fly till Kanada. Det finns ingen bekräftelse på att de anlänt till något land.

Al-Ghannoushy lovade att respektera konstitutionen och återskapa stabilitet i landet, rapporterade Al Arabiya.

Interimsledaren lovade också att implementera reformer och en socialpolitik, och tillåta politiska partier och vissa delar av ett civilsamhälle, enligt översättningen av hans tal i Dernieres Nouvelles D’Alegrie.

Om politiska partier tillåts tävla i de kommande valen så skulle det vara första gången det händer sedan landet blev självständigt 1956.

Tidiga rapporter tyder på att censuren i någon mån kan lätta. Enligt ”Nawaat”, en kollektiv blogg som drivs av tunisier, som säger sig ha varit censurerad i Tunisien sedan den startade 2004, säger att deras organisation för första gången har kunnat ladda upp fritt, inklusive videor på YouTube som visar eldgivning från polisens prickskyttar.

Ben Ali har styrt Tunisien sedan han tog över kontrollen från Habib Bourguiba år 1987 i en oblodig kupp. Under de senaste 23 åren har Ben Ali vunnit fem val och aldrig fått mindre än 94 procent av rösterna. Hans Demokratiska konstitutionella samlingsparti har dominerat parlamentet och lämnat föga utrymme för opposition. Under det senaste valet 2009 fanns klagomål över att oppositionen kontrollerades hårt.

I rapporten ”Freedom in the World 2011” som publicerades av Freedom House förra torsdagen, och som är en publikation som utvärderar politisk och medborgerlig frihet runtom i världen, kategoriseras Tunisien som ”Inte fritt”, vilket är organisationens lägsta kategori.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49327/