Torrt och varmt aprilväder – då slår nordborna ut
Våren är här och vitsipporna täcker marken (Foto: Barbro Plogander)


På valborgsmässoafton sjungs våren in i vårt avlånga land. Nu väntar vi med spänning på vad för slags väder det ska bli den kvällen.

1985 var det snöslask på sina ställen och andra hade decimeterdjup snö. Våren 2000 däremot var det högsommarvärme och på kvällen hade västra Sverige 20 grader Celsius.

Det går alltså inte att klä sig efter almanackan men naturligtvis vill, särskilt de unga damerna, ha på sig sina nya vårkläder vilket väder det än är. Efter vintern är det alltså inte bara vårblommorna som slår ut utan även flickorna.

Och inte bara flickor utan alla, unga såväl som gamla tinar upp och vänder ansiktet mot solen. De fyra årstiderna är speciella för oss i Norden och särskilt våren, när allt pånyttföds och vi har städat upp runt oss både inne och ute. Det känns nytt och fräscht.

Vad säger då den organisation som håller koll på vädret i Sverige, SMHI. Enligt deras definition är våren här när dygnsmedeltemperaturen överstiger noll grader Celsius. 

Ett problem är dock att temperaturerna under april svänger ganska häftigt. Ena stunden värmer solen som om det nästan vore sommar och i nästa skyms solen av mörka moln och kanske kommer det en hagelskur och då är vi tillbaka i vinterkylan. 

Nu är det bara några dagar kvar på april månad och hittills har det i år varit torrt och varmt väder i södra Sverige. Prognosen säger att det kommer att fortsätta och då lär det bli nya väderrekord för april månad.

I Göteborg till exempel kan det gamla värmerekordet putsas med omkring en halv grad. Det kanske inte låter mycket, men det är det på en lång temperaturserie.

Det lär också bli rekord i torka. Lokalt i östra delen av södra Sverige, finns det några av SMHI:s mätstationer som inte fått en enda droppe regn under hela april. Sist det hände var i augusti 2002.

Det låter som om den nya kjolen åker på.