Taiwanesiska officerare dömda för att ha rekryterat spioner för Kina


Två före detta taiwanesiska officerare har dömts till 10 månaders fängelse den 21 februari efter att ha funnits skyldiga till att hjälpa Kina att bygga upp ett spionnätverk i Taiwan.

De två männen dömdes för att ha brutit mot Taiwans lagar om nationell säkerhet. 36-årige Lu Chun-chun har arbetat inom Taiwans missilförsvar och slutade där 2005. Chien Ching-kuo var löjtnant inom flottan och slutade 2009.

De två männen följde ett vanligt mönster för hur Kina rekryterar spioner. Deras historia, som finns att läsa i domstolsdokumenten från Kaohsiungs distriktsdomstol, återberättades av den taiwanesiska tidningen Want China Times.

Lu satsade på en karriär inom affärsvärlden på det kinesiska fastlandet efter att ha lämnat det militära. Han upptäcktes snabbt av regeringstjänstemän i staden Xiamen. De såg till att bli goda vänner med honom, och så småningom rekryterades han till ett kinesiskt underrättelseorgan.

Lu drog då in Chien i det hela. Han bjöd Chen på en betald resa till Bali, där han träffade kinesiska underrättelseagenter, som betalade honom motsvarande drygt 2 000 kr för information om Taiwans militär.

Chen hade gett de kinesiska spionerna hemligstämplad information om Taiwans planer på att med sin flottas hjälp försvara fiskebåtar från somaliska pirater 2011.

Lu och Chien försökte då rekrytera andra till spionnätverket. De övertalade Chang Chih-hsin, som tidigare arbetat med politisk krigföring inom flottan, att åka på en resa till Cebu i Filippinerna.

De försökte även rekrytera tre andra taiwanesiska officerare med samma trick, alltså betalda resor.

Översatt från engelska