Svenskar öppnar sina hem för flyktingbarn
En flicka tittar ut från ett tåg, med vilket migranter reste från Ungern till Tyskland den 6 september 2015. Allt fler svenskar hör nu av sig och ställer upp som familjehem för ensamkommande flyktingbarn. Foto: Matt Cardy/ Getty Images


Intresset för att bli familjehem för ensamkommande barn har ökat stort, rapporterar SR. På sina håll är kommunernas telefonlinjer nedringda.

Kommunens familjeenhet i Göteborg hinner knappt svara alla som vill öppna hemmet för ensamkommande flyktingbarn, sade Eva Kollberg, familjehemssekreterare inom Göteborgs Stad till Ekot på tisdagen:

— De säger att nu får det vara nog, jag måste göra något!

Normalt får myndigheten 4-8 samtal per dag från frivilliga, men den senaste veckan har de fått in över 130 mail, och alla telefonlinjer är nedringda.

I somras hade Göteborg runt 960 familjehem, berättar Kollberg, och nästa år räknar de med att det kommer att behövas ytterligare 600.

— Det betyder att barnen som kommer hit ensamma kommer att få en familj, kommer att ha ett hem att komma till. Det är det värdefullaste vi kan ge dem, sade Kollberg till Ekot.

Liknande situation har uppstått även i andra kommuner, bland annat Stockholm.

Enligt Migrationsverket sökte 725 ensamkommande barn asyl i Sverige under vecka 35.