Svastikan har varit allmänt känd för världen under en mycket längre tidsperiod än sedan andra världskriget och har varit en symbol för vishet och lycka. Med en historia på 3 000 år har svastika-symbolen sitt ursprung i det antika Indien och i antika västerländska kulturer.
Den är ett exempel på en kontinuerlig rörelse, en rörelse som påminner om rörelsen hos en väder- eller vattenkvarn. Den snurrar ständigt medurs och moturs. När den snurrar medsols representerar den universums energi, styrka och intelligens och när den snurrar motsols representerar den välsignelse. Den betecknar också universell harmoni och motsatsers balans.
Ordet svastika är sanskrit och betyder ”Tecknet för det självmanifesterade”. Med andra ord är det ett tecken på självförverkligande och symbolen för en upplyst person, också känd som en Buddha. Således kan man ofta se Buddhor som är avbildade i konsten bära detta tecken på sina bröstkorgar eller handflator.

Under buddha-statyn finns en svastika. Fengqiao garden i Suzhou, Kina. Foto: Jonas Ericsson/CC BY 3.0
"Låt det goda råda"
Ordet svastika tros i allmänhet vara en sammanslagning av orden ”su” och ”asati”. Su betyder ”bra” och asati betyder ”att existera”. I sanskrits grammatik, när de två orden kommer samman blir de ”svasti”. ”Ka” är ett suffix. Om denna härledning av ordet svastika är korrekt, då skulle den bokstavliga betydelsen av ordet vara ”Låt det goda råda”.
På den här vanliga sortens teburk finns en mängd svastikor. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Även för den västerländska kulturen, som den grekiska, keltiska, finska och olika inhemska kulturer, var svastikan en mycket viktig symbol. I konstnärliga sammanhang används den oftast i kläder, arkitektur, keramik och skulptur. Västerländska kulturer kallar den för ”Ljusets hjul”. På kinesiska är den känd som symbolen för ”wan”. ”Wan” är en homofon (homofon är ett ord som uttalas lika, men stavas olika och har olika betydelser) för tio tusen, ett antal som ofta används för att omfatta alla universums skapelser.
När Adolf Hitler tog svastikan som sitt emblem, ville han hävda den universella makten som sin egen. Sedan dess har den moderna världen kopplat samman svastika-symbolen med Hitlers regim och ideologi. I Tyskland ses symbolen fortfarande med en hel del stigmatisering.
Det är dags att återlämna svastikan till sin verkliga position och låta den återfå sin ursprungliga innebörd.

Ett "tupphalsklä" från Leksand, tillhörande Leksandsdräkten, bär svastikor som är både medsols och motsols. Plagget är daterat 1874. Foto: ur Nordiska museets årsmeddelande 1887/CC BY-SA 3.0
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.
Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!
Här ser du hur du kan stödja oss.