Svart noshörning är utrotad
En svart avhornad noshörning med sin kalv på ett reservat i Sydafrika den 3 augusti. Dess horn har förmodligen tagits bort för att skydda den från att dödas av tjuvskyttar som är ute efter de värdefulla hornen. (Foto: Stephane De Sakutin/AFP/Getty Images)


Den västra svarta noshörningen är nu utrotad, säger en miljögrupp. Den hörde tidigare hemma på den afrikanska kontinenten.

Den internationella unionen för naturvård (The International Union for Conservation of Nature, IUCN) sade att senast den svarta noshörningen sågs var år 2006, rapporterade CNN. Den svarta noshörningen har varit upptagen på röda listan över hotade arter.

IUCN tillade att den vita noshörningen ”befinner sig på randen av utrotning” och Asiens javanoshörning är också hotad på grund av tjuvjakt och mänskligt intrång.

”När det gäller den västra svarta noshörningen och den nordliga vita noshörningen kunde situationen varit helt annorlunda om de föreslagna bevarandeåtgärderna hade genomförts”, sade Simon Stuart från IUCN, i ett uttalande.

Han tillade att åtgärderna nu måste stärkas och att man särskilt måste se till att livsmiljöerna blir bättre för att förhindra andra noshörningsarter, som håller på att försvinna, från att utrotas helt.

Men han betonade att ansträngningarna med att bevara den södra vita noshörningen har haft mycket goda effekter. På artonhundratalet fanns det bara ett hundratal djur men nu finns det fler än 20 000.

Tidigare i år sade IUCN i ett uttalande att nästan 2 400 noshörningar har dödats av tjuvjägare i Afrika sedan 2006 och i antal ligger vissa arter på de lägsta nivåerna sedan 1995.

”Välorganiserade och välfinansierade brottssyndikat fortsätter att mata den växande svarta marknaden med noshörningshorn”, sade Mike Knight, ordförande i IUCN: s specialistgrupp för afrikansk noshörning i ett uttalande.

”Under de senaste åren har konsumenternas användning av noshörningshorn förändrats från att mest ha använts i traditionell asiatisk medicin till nya användningsområden, till exempel som statussymbol. Höga konsumtionsnivåer – särskilt den ökande efterfrågan i Vietnam – hotar snart vända de stora bevarandevinster som uppnåtts under de senaste två decennierna”.

Översatt från engelska.