Svår torka i Kina


Det råder en svår torka i delar av Kina. Människor och kreatur lider brist på vatten och jordbrukarna kämpar för landets veteskörd som är i fara.

På torsdagen deklarerade Peking att det råder krissituation i området mellan Peking och Yangtzefloden i norra Kina. Det har kommit ovanligt lite snö eller regn sedan november och nu hotar torkan Kinas största veteproducerande provins, Henan, där en fjärdedel av landets vete odlas meddelar Reuters.

Vattenbrist är ett av Kinas största bekymmer och den snabba ekonomiska utvecklingen har tärt på landets vattenresurser.

President Hu Jintao har begärt att alla insatser ska sättas in för att bekämpa den allvarliga torkan och regeringen har lovat erbjuda jordbrukarna stöd och experthjälp för att förhindra att skörden förstörs.

Kina är världens största konsument av vete och nästan 95 procent kommer från landets vinterskörd.
De områden där torkan drabbat hårdast är regionerna Henan och Anhui. Båda områdena är hemvist för miljontals migrantarbetare som rest från landsbygden till städerna och industriområdena för att arbeta.

Nu har både torka och arbetslöshet drabbat regionernas befolkning, regeringen meddelade i veckan att omkring 20 miljoner av landets 130 miljoner immigrant arbetare har blivit utan arbete till följd av den ekonomiska inbromsningen.