En av vårt lands främsta experter på försvars- och säkerhetspolitik, professor emeritus Wilhelm Agrell, har kommit ut med en ny bok, ”Moskvas spioner: Ryska agenter och svenska förrädare”. Ämnet får väl sägas vara högaktuellt i dag.
Agrell har en mycket omfattande utgivning av olika verk inom försvar och säkerhet; jag räknar till omkring 90 publikationer av honom. Han kom redan 1972 ut med en bok om sexdagarskriget 1967. Agrell har bland annat arbetat inom den militära underrättelsetjänsten, utnämndes till docent inom freds och konfliktforskning 1987 och erhöll 2006 Sveriges första professur i underrättelseanalys.
Sveriges relationer med Ryssland har under närmare tusen år varit fyllda av konflikter. Redan vid tiden kring förra sekelskiftet bedrev tsarens Ryssland spioneri mot Sverige, men i rätt liten skala, då Sverige var ett land med många öppna källor. I och med den ryska revolutionen 1917 kom relationen på underrättelseområdet att förändras i grunden. Efter en tid av kaos byggde Ryssland upp en verksamhet som kom att gå under beteckningen Komintern (Kommunistiska Internationalen). Nu handlade det inte bara om militära intressen, utan om en direkt ambition att sprida den socialistiska samhällsomstörtningen till andra länder, även Norden. För denna verksamhet rekryterades svenskar. Både män och ett betydande antal kvinnor, ofta medlemmar i det kommunistiska partiet, gavs uppgiften att samla in information om olika samhällsförhållanden och personer.