Spanien är favoriten bland Europas semesterorter
De två förtrollade, symboliska topparna i Pyrenéerna samt dammen San Mauricio. Berget Encantats i Aigüestortes nationalpark. Lleida, Spanien. (Foto: Wikimedia Commons)


Spanien var favoriten bland semesterorter i Europa under 2013, trots den ekonomiska krisen och arbetslösheten. Under första halvåret 2014 spenderade turisterna i Spanien 7,8 procent mer än under samma period föregående år, framför allt brittiska, tyska och nordiska turister lättade på sina plånböcker, enligt ett pressmeddelande från den spanska regeringen den 28 juli.

I år var Kanarieöarna, Katalonien och Andalusien favoriter. De mest besökta destinationerna i juni, vilket markerar början på sommarsemestern i Europa, var Katalonien, Balearerna och Andalusien. I juli kom franska turister på tredje plats bland alla besökare.

I genomsnitt spenderade besökarna 89 euro per dag per person och 589 euro för hela besöket. 66,5 procent föredrog att bo på spanska hotell.

Katalonien var den mest besökta platsen för amerikanska besökare, som ökat sin närvaro i Spanien i år med en genomsnittlig förbrukning av 2 336 euro per turist.

Madrid har också upplevt en ökning av besöken under samma period.

"Internationella turister spenderade över 26 miljoner euro under första halvåret, vilket är 7,8 procent mer än förra året, den bästa siffran i historien", enligt den spanska regeringen.

De som spenderade mest var brittiska turister (5 212 miljoner euro), en ökning på 10,2 procent, följt av Tyskland och de nordiska länderna.

Kanarieöarna har den högsta arbetslösheten av de spanska regionerna. Men det är det turistställe där besökarna spenderade mest, 6 069 miljoner euro, vilket motsvarar en ökning med 13,9 procent.

Spanien och Italien var de mest besökta europeiska destinationerna under 2013

År 2013 slog Spanien resten av de europeiska länderna med 34 miljoner turister mellan januari och juli, en ökning av besökare med 4 procent och vädret under 2014 tycks gynna en ännu större ökning.

Årets väder drabbade centrala och södra Europa med våldsamma stormar i juli. Den iberiska halvön på andra sidan, hade höga temperaturer och ett stabilare klimat.

Läs ursprungliga spanska artikeln.