Slappa regler leder till ökande kreditkortsskulder i Kina
Arbetare rengör en reklamskylt för Mastercard i Kina. Kreditkortsskulder som inte betalats på sex månader eller mer har ökat kraftigt i landet sedan förra året. (Mike Clarke/AFP/Getty Images)


Sex månader gamla kreditkortsskulder har mer än fördubblats i Kina jämfört med förra året enligt People’s Bank of China, och skulderna fortsätter att växa.

Bristen på rutier för att godkänna kortinnehavare har lett till att små och medelstora banker satt upp bås utanför snabbköp och godkänner kreditkortsansökningar bara på att den ansökande visar sitt ID-kort och fyller i ett formulär. Man gör inga kreditundersökningar.

Li Wenjuan på  Institute of Quantitative & Technical Economics vid Chinese Academy of Social Sciences påpekade att den sammanlagda obetalda kreditkortsskulden i Kina har nått 980,4 miljarder yuan sedan de första kreditkorten utfärdades i juni 1985.

Kreditkortsskulder och obetalda lån växer alltjämt snabbt. Kreditkortsskulderna under de senaste sex månaderna har växt snabbare än de obetalda lånen.

Enligt en rapport från Wen Hui Bao i Hongkong hade Kinesiska banker utfärdat nästan 2 miljarder kreditkort fram till och med juni i år, och Kinas banksystem hanterade 820 miljoner transaktioner och godkände lån på 1,56 miljarder yuan, vilket är en ökning med 35 procent respektive 63,6 procent från samma period förra året.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23114/