Sierra Leone isolerar två miljoner människor i kampen mot ebola
En sjukvårdare saneras på läkarstationen för Läkare utan gränser där folk som drabbats av ebolavirus behandlas i Monrovia den 26 september 2014. (Foto: Pasval Guyot/ AFP /Getty Images)


Ett ebolautbrott av aldrig tidigare skådad omfattning har drabbat Västafrika. Sierra Leone, Liberia och Guinea är värst drabbade och 6 200 personer tros ha insjuknat. Enligt WHO har 2 917 människor dött i sjukdomen. Regeringar i de länderna har infört stränga åtgärder och avspärrningar, ändå fortsätter smittspridningen.

Amerikanska hälsomyndigheter varnar nu för att antalet ebolasmittade personer kan explodera till 1,4 miljoner redan i mitten av januari. Detta kan förhindras genom en radikal förbättring av ansträngningarna att kontrollera utbrottet, skriver nyhetsbyrån AP.

På ett möte i FN på torsdagen varnade USA: s president Barack Obama att världen inte gör tillräckligt och måste agera fortare för att stoppa utbrottet.

”Det är ett stort gap mellan var vi är och var vi borde vara”.

Sierra Leone

Sierra Leones president, Ernest Bai Koroma, tog på torsdagen beslutet att stänga av ytterligare områden där över en miljon människor lever. De nordliga distrikten Port Loko och Bombali och Moyamba i söder. Två östliga distrikt är redan stängda, skriver BBC.

Ungefär en tredjedel av landets befolkning, två miljoner människor, lever nu i områden där deras rörelsefrihet är starkt begränsad.

I de isolerade områdena ska endast personer som levererar viktiga tjänster kunna komma in och röra sig. Restriktionerna ska kvarstå tills smittkedjan är bruten, enligt tjänstemän, skriver AP.

I huvudstaden Freetown och andra delar av landet kommer bostäderna att isoleras om ett sjukdomsfall identifieras, enligt ett regeringsuttalande. Ett hus i ett slumområde där en populär örtförsäljare dog av ebola var på onsdagen omringat av säkerhetsstyrkor.

Liberia

Liberia har drabbats hårdast av det dödliga viruset. Där spärrades ett stort slumområde i huvudstaden Monrovia av men fallen fortsätter ändå att öka i staden. Frustrerade invånare samlades på torsdagen utanför det senaste behandlingscentret, där det var långa väntetider.

Bara i Liberia behövs det minst 1 500 fler sängplatser, sade Frank Mahoney chef för det amerikanska Centret för kontroll och förbyggande av sjukdomar i Liberia, på en presskonferens. Men fallen ökar i en snabbare takt än vi hinner sätta upp dem, sade han, enligt AP.  

Guinea

Enligt WHO verkar situationen i Guinea ha stabiliserats något men är fortfarande mycket oroande, skriver New York Times.

Linköping redo ta emot smittade svenskar

Om en svensk smittas av ebola skickas personen till högisoleringsenheten på Universitetssjukhuset i Linköping. På bara ett par timmar kan rummen göras om från vanliga vårdplatser till Sveriges främsta ebolaklinik.

Med skyddsutrustning och rigorösa rutiner kan två personer intesivvårdas i var sin sal och en tredje sal kan snabbt göras om till laboratorium för att smittade prover inte ska komma i omlopp på sjukhuset, skriver SVT.