Kropp och själ är som hönan och ägget – så förhåller det sig även med smärta, både emotionell och fysisk, att det inte finns någon åtskillnad. Forskare har sedan länge vetat att psykiska faktorer och fysiska symptom är oupplösligt sammanflätade.
En studie som publicerades i tidskriften Psychosomatic Medicine 2004 visade att två tredjedelar av de patienter som behandlas för depression även uppgav att de ofta lider av fysisk smärta såsom huvudvärk, ryggvärk, ledvärk och magont.
”Fysisk smärta och depression har en djupare biologisk koppling än enkel orsak och verkan. Signalsubstanser som påverkar både smärta och humör är serotonin och noradrenalin. Obalans i dessa signalsubstanser är kopplad till både depression och smärta,” konstaterar man i rapporten i National Institutes of Health.
Sedan 1950-talet har läkare och läkemedelsföretag erbjudit antidepressiva läkemedel som förstahandsbehandling av depression och vissa fall vid smärta. Under behandlingen tvingades patienterna att utstå biverkningar av läkemedlen som i sin tur behandlades med andra mediciner medan läkemedelsföretagen skördade vinsten.
Idag vänder sig både patienter och vårdgivare till alternativa vägar som kan erbjuda hjälp för att hantera psykosomatiska faktorer som bidrar till både smärta och depression.
Den integrerade människan
Sedan femtusen år har den kinesiska medicinen behandlat människors hälsa utifrån ett holistiskt synsätt. Dess grundläggande filosofi säger att en människa samtidigt existerar på andliga, känslomässiga och fysiska plan och att ingen aspekt av människors hälsa helt kan helt utan att undersöka de andra. Dessutom existerar människor inte i ett vakuum, utan är också deltagare i samhället och universum. Således integrerar genuin kinesisk medicin begrepp från många områden som idag specialiserats och separerats.
Inom kinesisk medicin anses fysiska symptom ha sina grundorsaker i mentala och känslomässiga tillstånd som manifesterar sig i blockeringar av qi, (”livsenergi”). Eftersom qi är kanalen för att människan ska fungera, kan mental, emotionell och fysisk dysfunktion behandlas genom att manipulera qi.
Utifrån detta synsätt har traditionella kinesiska behandlingsmetoder som bland andra akupunktur, örtmedicin och qigong, blivit kända i västvärlden.
Enligt Jingduan Yang, läkare i kinesisk medicin och Thomas Jefferson, psykiatriker vid University Hospital i Philadelphia, manifesterar sig brist på yang-qi eller ett överskott i yin-qi som depression. Denna obalans av qi kommer även att påverka andra funktioner och visa sig som smärta.
Modern forskning kommer nära liknande förståelser av detta komplexa samband. I den vetenskapliga tidskriften Scandinavian Journal of Pain 2011 försökte man förklara sambandet så här:
”För det första spelar katastroftänkande en central roll vid både smärta och depression och kan därmed utgöra en viktig länk mellan dem. För det andra är den känslomässiga påverkan viktig både vid depression och smärta eftersom de båda kan betraktas som betydande känslomässig stress”, skrev forskarna.
Dubbelverkande behandlingar
Smärta och depression går ofta hand i hand – ibland har samma traumatiska upplevelse utlöst de båda och de två tillstånden förvärrar varandra.
Neuropatisk smärta, i motsats till vanlig muskelvärk och ledsmärta, härrör från dysfunktioner i det centrala nervsystemet eller perifera nervsystemet. Trauma orsakar oproportionerlig elektrisk aktivitet i nerverna och leder till kroniska neuropatiska tillstånd som till exempel komplext regionalt smärtsyndrom (CRPS) vilket gör att även normal beröring upplevs som smärta.
Akupunktur verkar genom att korrigera blockeringar av qi, som orsakar sådan smärta och när den används på rätt sätt kan den minska överkänslighet vid neuropatisk smärta.
Den kan skynda på läkningen och samtidigt minska stressen om den används som en kompletterande behandling tillsammans med konventionella metoder. Eftersom den arbetar på personens qi, och qi reglerar känslor, höjer en effektiv akupunkturbehandling även sinnestämningen.
En annan alternativ behandling som verkar på både kroppen och hjärnan är ketamin. Ketamin är ett bedövningsverkande läkemedel som, när det administreras av specialistläkare, verkar på nervsystemet genom att dämpa överdrivna smärtsignaler.
”Det stoppar överföringen av smärta från kroppen till ryggraden och hjärnan, och ger systemet möjlighet att starta om”, säger Glen Z. Brooks, narkosläkare i New York som erbjuder ketaminbehandlingar.
Vid depression främjar ketamin tillväxten av synapser och låter hjärnan läka sig själv, och vänder därmed de strukturella orsakerna till depression, enligt Brooks.
Doseringen av ketamin och behandlingen för depression och smärtpatienter är individuella och måste anpassas till personens kroppsvikt och bör ses som separata behandlingar, men patienter med liknande tillstånd upplever ofta förbättringar av sina symtom.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.
Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!